قبل از هر چیزی باید موضوعی را متوجه شویم. این رفتارها بخشی از رشد طبیعی کودکان است. کودکان در سن ۲-۶ سالگی از این راه جسم خودشان را کشف می‌کنند. در حالیکه ما بزرگسالان این رفتار را رفتاری جنسی می دانیم کودکان آن را تنها تجربه ای لذت بخش می دانند. مهم است این تفاوت را متوجه شویم! هیچ فکر یا انگیزه کثیف و فاسدی پشت این رفتار کودکان وجود ندارد. فقط حس خوبی پیدا می‌کنند
پرسش: من پسر ۵ ساله ی اتیستیکی دارم که جلسات کاردرمانی می رود و گاهی رفتار خود ارضایی انجام می دهد. آیا پیشنهادی برای کنترل رفتار او دارید؟

پاسخ: قبل از هر چیزی باید موضوعی را متوجه شویم. این رفتارها بخشی از رشد طبیعی کودکان است. کودکان در سن ۲-۶ سالگی از این راه جسم خودشان را کشف می‌کنند. در حالیکه ما بزرگسالان این رفتار را رفتاری جنسی می دانیم کودکان آن را تنها تجربه ای لذت بخش می دانند. مهم است این تفاوت را متوجه شویم! هیچ فکر یا انگیزه کثیف و فاسدی پشت این رفتار کودکان وجود ندارد. فقط حس خوبی پیدا می‌کنند. دقیقا همان حالتی که کودک موهایش را دور انگشتانش می پیچد یا کودک اتیستیک دست‌هایش را تند تند تکان می دهد یا روی نوک پا راه می رود. بنابراین اگرچه خودارضایی برای بزرگسالان به عنوان والد چندان موضوع مطلوبی نیست ولی برای کودکان بخشی از رشد آنهاست. تا وقتیکه خود ارضایی گاهی رخ دهد و خللی در توانایی‌های کودک و زندگی روزمره او ایجاد نکند، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
حالا که این موضوع را توضیح دادم، چند نکته در مورد این رفتار را می گویم:
۱) برایش زمان و مکان امنی در نظر بگیرید که این رفتار قابل قبول باشد.
برای مثال: فقط وقتی در اتاقت تنها هستی می توانی این کار را انجام دهی. همانطور که گفتم این رفتار در این سن بسیار رایج است. در حالیکه بعضی ادیان و فرهنگ ها آن را ممنوع می دانند. اما خود ارضایی می تواند در جریان رشد کودک و سلامت او مفید باشد. این کار به کودکان در مورد بدن آنها آموزش می‌دهد و حس‌های جدیدی را تجربه خواهند کرد. با تنظیم مرزها و محدودیت‌های واضح و روشن در مورد مکان و زمان مناسب بودن این رفتار، فرزند شما یاد خواهد گرفت که کشف بدنش یا وجود محدودیت‌های خاص ایرادی ندارد.  اگر دفعات این رفتار زیاد و مشکل ساز شد می‌توانید براساس آنچه برای شما و پزشک قابل قبول است  برای آن هم محدودیت بگذارید.
۲) از گذاشتن اسم منفی روی اعضای بدن کودکتان خودداری کنید.
چه شما این رفتار را قبول دارید یا ندارید، نمی خواهیم فرزندتان فکر کند و یاد بگیرد که آلت تناسلی اش بد، غلط یا چندش‌آور است. اگر عقاید شخصی شما این کار اکتشافی را قبول نمی‌کند لازم است آن را طوری به کودکتان بگویید که او احساس شرمندگی نکند! و یادتان باشد زمان بحث در مورد این گونه عقاید در آینده است! یعنی زمان خاصی برای بحث در مورد اعتقادات مذهبی و فرهنگی وجود دارد و قطعا ۶-۲ سالگی زمان این بحث ها نیست!‌ یادتان باشد ممکن است کودک ۵ ساله بحث در مورد گناه را طور دیگری برداشت کند و در نهایت به احساس شرم در مورد خودش و بدنش ختم می شود. شرم جنسی تا بزرگسالی ادامه خواهد یافت و تاثیر بسزایی در اعتماد به نفس و روابط فرد خواهد گذاشت. در واقع نکته اصلی: اگر خود ارضایی را تایید نمی‌کنید برای زمان و طریقه سخن گفتن در موردش دقت کنید.
۳) رفتار جایگزین انتخاب کنید.
من با کودکان زیادی کار کردم که رفتار خود ارضایی نامناسبی داشتند، چه تعداد دفعات زیاد آن یا انجام دادن آن در منظر عمومی و همیشه به خانواده‌ها هشدار دادم که جایگزین کردن این رفتارها چندان آسان نیست چون لذت این کار برای کودکان با هیچ کار دیگری قابل مقایسه نیست. با این اوصاف، سعی کنید فعالیت‌های حسی‌ای که نوع دیگری از لذت را برای کودک دارد برایش فراهم کنید. مثال این فعالیت ها می تواند ضربه زدن با ناخن انگشتان به کمرش، استفاده از ماساژور چنگک دار یا ماساژ پاهایش باشد. راه هایی غیر از استمنا به او آموزش دهید که باعث تحریک و برانگیختگی شود مثلا کشیدگی عضلات، مالیدن کرم روی دست ها، کشیدن بُرُس نرم روی بازوها که احساس مورمور شدن به او دست دهد. هم چنین می‌توانید برای او فعالیت‌هایی در نظر بگیرید که حکم تشویق دارد که در راستای لذت جنسی هم نیستند مانند نگاه کردن فیلم مورد علاقه، پختن غذای مورد علاقه با یکدیگر یا رفتن به یک پیاده روی.
امیدوارم این ایده‌ها مفید باشند. با کاردرمانگرش برای پیدا کردن جایگزین‌های بهتر مشورت کنید ولی یادتان باشد، این رفتار در این سن طبیعی است!
منبع: مجله اتیسم والدین شماره ۵۹ – بخش سوالات و پاسخ ها
این پاسخ را آنجلینا م. داده است. او به عنوان متخصص رویکرد تحلیل رفتار کاربردی سال هاست که با کودکان و بزرگسالان اتیستیک مشغول به کار است.

Date: Wednesday, August 23, 2017 - 20:00

Share this with: ارسال این مطلب به