در چند دهه ی اخیر که فناوری های مختلف راه خود را به دنیای تهیه، تولید و اجرای موسیقی باز کرده اند به طور مشخص در مقاطعی از این زمان این فناوری ها جریان ساز نیز بوده اند و استاندارد جدیدی را به دنیای موسیقی ارائه داده اند
امروزه تکنولوژی بر تمام ابعاد زندگی ما تاثیر به سزایی دارد، از ساده ترین فعالیتهای روزمره تا فعالیت های تخصصی و حرفه ای نمیتوان بدون استفاده تکنولوژی روز امور را بطور دلخواه و مطابق با خواسته های دنیای امروز پیش برد.
میتوان گفت هدف اصلی توسعه دهندگان ابزارها و دستگاه هایی که از فناوری روز در آنها استفاده میشود در تمام بخشها ساده کردن و صرفه جویی در زمان انجام کار مرتبط با ابزارها ست. به عنوان مثال تصور کنید که ۱۰ الی ۱۵ سال پیش عکس و فیلم گرفتن از وقایع روزانه یا غیر ممکن بود یا نیاز به صرف زمان و هزینه ی زیادی داشت، اما امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی و وجود انواع گوشی های تلفن همراه و ابزارهای مختلف این کار تبدیل به روزمرگی های اکثر افراد شده است.
تهیه و تولید موسیقی هم از این امر مستثنی نیست. هر روزه صد ها شرکت تولید کننده در سراسر دنیا تعداد زیادی محصول به دنیای موسیقی معرفی میکنند که هر کدام از آنها در بخشی از صنعت تولید موسیقیتغییرات زیادی ایجاد میکنند. در چنددهه ی اخیر که فناوری هایمختلف راه خود را به دنیای تهیه، تولید واجرای موسیقی باز کرده اند به طور مشخص در مقاطعی از این زمان این فناوری ها جریان ساز نیز بوده اند و استاندارد جدیدی را به دنیای موسیقی ارائه داده اند. بطور مثال ظهور سینتی سایز ها که به صورت عملی از اواسط دهه ی ۱۹۶۰ وارد دنیای موسیقی شدند جریان جدید را در صنعت تولید موسیقی ایجاد کرد.

Modular Synthesizer
در طی این چند دهه بطور تصاعدیشاهد پیشرفت اختراع، تولید و توسعه ی تکنولوژی های جدید مربوط به موسیقی بوده ایم; به این معنی که شما میتوانید به لطف این توسعه و با صرف چند صد دلار در اتاق خواب خود یک استودیوی خانگی تولید موسیقی داشته باشید، اما این موضوع از چند منظر مختلف قابل بررسی است که در ادامه بطور خلاصه به آنها خواهیم پرداخت.

تا اواسط دهه ی ۱۹۸۰ فناوری بطور کاربردی (نه آزمایشی) در خدمت تولید سازهای الکترونیک و ابزارهای تولید صدای الکتریک بود اما از آن زمانی که کامپیوتر به عنوان ابزاری کمک کننده وارد دنیای ساخت موسیقی شد،سوالی که همیشه در برابر توسعه ی فناوری در موسیقی بوده این هست که آیا با راحت و ارزان شدن دسترسی به تجهیزات تولید موسیقی قرار بر این است که همه تولید کننده ی موسیقی شوند؟
در ابتدای عصر ورود فناوری به دنیای موسیقی، بسیاری از ایده پردازان و تولید کنندگان فناوری مانند کمپانی استانبرگ ( اشتنبرگ) آلمانی وقتی با حجمه ای انتقادات روبرو شدند مبنی بر اینکه با این کار اعتبار موزیسین های واقعی کم رنگ شده و ارزش تجربه و تمرین و ممارست از بین میرود، بطور مشخص اعلام کردند که تولیدات آنها برای موزیسین هایی ست که میخواهند در زمان و هزینه صرفه جویی کننده و برای ایده پردازی مجبور به طی مراحل سخت نباشند. در واقع منظور آنها این بود که قرار نیست با تولیدات آنهامیانبری بین تمام پیش نیازهای علمی و عملی که تا آن روز برای تبدیل شدن به یک آهنگساز نیاز بود، بزنند و قصد آنها این است که کار افرادی را که بطور علمی و عملی واجد شرایط تولید آثار موسیقیایی هستند راحت تر و کم هزینه تر کنند. و این معنا تا امروز نیز پا برجاست.
در بستر این هدف و ترکیبی از افراد با علم و تجربه و تکنولوژی تولید موسیقی آثار به یاد ماندنی تولید شد مانند آثار "ژان میشل ژار" یا "ونجلیز (‌ونگلیز)" که برای شنوندگان ایرانی هم بسیار خاطره انگیز هستند.

اولین نسل نرم افزارهای آهنگسازی اواخر دهه ی ۱۹۸۰ و اوایل دهه ی ۱۹۹۰

اما امروزه بسیاری بر این باورند که به مرور این هدف رنگ باخته و افراد زیادی بدون داشتن حداقل پیش نیازها و بهکمک کامپیوتر مشغول به تولید موسیقی کم کیفیت و به لطف اینترنت منتشر کردن آن بطور وسیع هستند. این آسیب بطور جهانی مورد توجه قرار گرفته و ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست، با این حال که نباید فراموش کرد که تولید ایده و همکاریهای از راه دور و اینترنتی بین هنرمندان کشورهای مختلف هدیه ی ای است که همین تکنولوژی برای هنرمندان به ارمغان آورده است.

(ادامه دارد)
Date: Wednesday, August 2, 2017 - 20:00

Share this with: ارسال این مطلب به