بطور کلی هر ده پریز، روی یک فیوز 15 آمپر قرار میگیرند. بنابراین در نظر داشته باشید حدود 1200 وات می توانیم از یک فیوز استفاده کنیم. لوازمی مانند اتو، سشوار، بخاری برقیهای کوچک، برق زیادی استفاده میکنند پس نباید تعداد زیادی را به یک سه شاخه وصل کرد. برای تلویزیون، مودم، ضبط صوت، که وات بالایی ندارند می توانیم از 4 تا 5 وسیله روی یک چند شاخه استفاده کنیم
من هم سلام عرض می کنم خدمت شما و خوانندگان محترم این روزنامه، مهمترین کار، برای کم کردن هزینه های برق، مدیریت مصرف است یعنی با مدیریت صحیح و استفاده در حد نیاز و در زمان مناسب میتوانیم تا حد زیادی در مصرف و در نتیجه در هزینهها صرفهجویی کنیم.
- منظور شما از مدیریت مصرف برق چیست؟
ما لوازم برقی خانگی را به دو بخش ضروری و غیرضروری تقسیم میکنیم. لوازم ضروری مثل یخچال و فریزر و گازهای، و لوازم غیر ضروری مثل اتو، سشوار، ماشین ظرفشویی، لباسشویی، جاروبرقی و غیره. شما باید برای مدیریت در مصرف برق، ابتدا مدیریت در زمان را بدانید: در طول 24 ساعت شبانهروز قیمت هزینه برق در ساعتهای مختلف روز متفاوت میباشد، مثلا حدودا از ساعت 7 عصر تا 7 صبح ساعات ارزانی برق به حساب میآید که به آن مصرفپایین (Off Peak) هم میگویند، که البته با تغییر فصل این ساعات هم کمی تغییر میکند. در مقابل ساعات مصرفپایین، ساعات مصرفمتوسط و مصرفبالا نیز وجود دارد که به ترتیب هزینه آنها بیشتر از زمانهای مصرفپایین است، بطوریکه امکان دارد هزینه برق در ساعات مصرفبالا دو تا سه برابر زمان مصرفپایین باشد. جهت اطلاع از این موضوع لطفا به قبوض برق خود مراجعه نمایید و ساعاتی که با رنگ سبز مشخص شدهاند مصرفپایین، رنگ زرد مصرفمتوسط، و رنگ قرمز مصرفبالا هستند. روزهای شنبه، یکشنبه و تعطیلات هم جزو سبزها به شمار میآیند. من توصیه میکنم که استفاده از لوازم برقی غیر ضروری به ساعات مصرفپایین و سبز رنگ موکول و تا حد امکان محدود شود، بدینترتیب هزینهی شما بطور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
- چه لوازمی زیاد برق مصرف میکنند؟
کلیه لوازمی که به وسیله برق گرما یا سرما تولید میکنند پُرمصرفترین وسایل برقی هستند: کولر، اجاق خوراکپزی برقی، فر گاز برقی، اتو و غیره جزو وسایل پُرمصرف به حساب میآیند.
- آیا تعویض لامپها از لامپ معمولی و یا لامپهای کممصرف مثل مهتابی به "الایدی" در کاهش هزینهها موثر است؟
بله قطعا، شما با تعویض لامپها به "الایدی" تا سقف 80% در بخش روشنایی منزل میتوانید صرفهجویی کنید. برای مثال اگر شما از یک لامپ 50 وات استفاده میکنید به راحتی میتوانید همان نور را با یک لامپ 6 وات "الایدی" بدست آورید.
- با توجه به گران بودن لامپهای "الایدی" نسبت به لامپهای معمولی آیا به غیر از پایین آوردن مصرف برق مزیت دیگری هم وجود دارد؟
بله، مزیت لامپهای "الایدی" به غیر از مصرف کم انرژی، میتوان به طول عمر بالاتر، و نیز تولید کمتر گرما به نسبت لامپهای معمولی اشاره کرد. توجه داشته باشید که تولید گرمای کمتر لامپهای "الایدی" در فصل تابستان منجر به کاهش هزینه مصرف کولر در تابستان نیز خواهد شد.
- با توجه به تنوع زیاد لامپهای "الایدی"، چه نوع آنها برای مصارف خانگی بهتر است؟
لامپهای "الایدی" برای مصرفکنندگان خانگی دارای سه رنگ نوری متفاوت است: سفید، زرد و بین سفید و زرد. (warm white) برای مصارف خانگی، نوع سوم (warm white) و یا (Day light)، انتخابهای بهتری هستند و یا به علامت اختصاری آن تو.جه کنید که بین 3000k تا 3500k مناسب است.
- آیا سیستم گرمایش خانه (فرنیس) برق زیادی مصرف میکند؟
اگر فرنیس شما گازیست پاسخ خیر است، شاید تنها مصرف برق اصلی در فرنیس گازی پنکهی آن باشد. ولی اگر فرنیس شما برقی باشد، پاسخ آری است، زیرا در اینصورت کلیه گرمایش با مصرف برق تامین میشود که آن مصرف نیز زیاد خواهد بود.
- آیا نو یا کهنه بودن پنل یا تابلو فیوزها، تاثیری در مصرف برق و در نتیجه در هزینه پرداختی برق دارد؟
خیر، در مصرف برق و هزینههای آن تاثیری ندارد. ولی کهنه بودن تابلو فیوزها از نظر ایمنی خانه میتواند نگران کننده باشد، در این مورد و جهت تعویض آن لطفا با متخصص مشورت کنید.
- در بسیاری از تعویض تابلو فیوزها گفته میشود که میزان جریان آن از کم به زیاد تغییر میکند، آیا تغییر این میزان در هزینه برق اثر دارد؟
تعویض تابلو فیوزها در هزینه برق اثری ندارد. توجه داشته باشید که اگر منزل شما یک آشپزخانه و یک لباسشویی دارد تابلو فیوز 100 آمپری برای این نوع مصارف کفایت میکند، اما اگر منزل شما دو آشپزخانه و دو لباسشویی دارد، و یا منزل خود را بازسازی کردهاید و طی بازسازی به آن آشپزخانه و لباسشویی افزودهاید، بهتر است تابلو فیوزها را از 100 آمپر به 200 آمپر افزایش دهید و بدین شکل از خطرات احتمالی آتشسوزی و صدمه به سیمکشی ساختمان جلوگیری نمایید.
- آیا با توجه به اینکه برق اینجا 110 ولت میباشد خطر برقگرفتگی هنوز وجود دارد؟
بله صد در صد، برق 60 ولت با جریان 1 آمپر به راحتی توانایی کشتن انسان را دارد، با توجه به اینکه پریزهای برق آمریکای شمالی 110 ولت و 15 آمپر است، این برق مسلما خطرناک میباشد.
- گفته میشود در خانههای ما وسایلی هستند که با برق 220 ولت کار میکنند، آنها کدام وسایل هستند؟ آیا برای آنها برقکِشی و پریز متفاوتی وجود دارد؟
وسایلی که در خانه با برق 220 ولت کار میکنند، اجاق گاز، خشککن لباسشویی و اجاق برقی هستند که دوشاخه آنها متفاوت است. در مورد سیمکشی باید بگویم که برقی که وارد ساختمان میشود 220 است و بعد از جایی که فیوز گرفته میشود تقسیم میشود.
- از سه سوراخی که در پریزهای برق وجود دارد کدامیک از آنها خطرناک است و باید از آن پرهیز کرد؟ آیا روشی وجود دارد که جلوی خطر آنرا گرفت؟
روی یک پریز، دو خط موازی می بینید یکی از لحاظ طولی کوچکتر است که "فاز" نام دارد و خطرناک تر است و دیگری "نوتریال" است و سومی هم که مربوط به ارتباط با زمین است. این را اضافه کنم که در پریزهای جدید، یک پلاستیک به منظور حفاظت از دسترسی کودکان وجود دارد که استفاده از آنها اجباری است و بخصوص در نصب پریز در ارتفاع پایین، باید حتما از این پریزها استفاده کرد.
- چرا بعضی از وسایل برقی به جای سه سر، دو سر دارند و سر سوم (که گِرد است را ندارند)؟ این نوع وسایل چه فرقی از نظر مصرف یا خطر با دیگر وسایل دارند؟
لوازمی که در آن پلاستیک بکار رفته، احتیاج به سر سوم که همان سر اتصال به زمین است را ندارند و به همین دلیل دو سر دارند.
- برای افزایش تعداد پریزهای برق معمولا از سه یا چند شاخه استفاده میشود، آیا استفاده از آنها را توصیه میکنید؟ چه نوعی از آنها خطرناکتر و چه نوعی از آنها بهتر از بقیه است؟ معمولا چند وسیله را میتوان همزمان به سه یا چندشاخه وصل و استفاده کرد؟
بطور کلی هر ده پریز، روی یک فیوز 15 آمپر قرار میگیرند. بنابراین در نظر داشته باشید حدود 1200 وات می توانیم از یک فیوز استفاده کنیم. لوازمی مانند اتو، سشوار، بخاری برقیهای کوچک، برق زیادی استفاده میکنند پس نباید تعداد زیادی را به یک سه شاخه وصل کرد. برای تلویزیون، مودم، ضبط صوت، که وات بالایی ندارند می توانیم از 4 تا 5 وسیله روی یک چند شاخه استفاده کنیم.
- آیا وصل کردن سه یا چند شاخههایی با پریزهای دو سر که ارزانتر از بقیه هستند، خطرناکند؟
اصولا پریزهای دو سر، اون قسمت ایمنی که به زمین وصل میشود را ندارند و بهتر این است که به جهت ایمنی از سه سر استفاده شود.
- امروزه بسیاری از وسایل باغبانی در خارج از خانه هم برقی شدهاند، چه توصیهای در مورد پریزهای خارج از خانه و چگونگی استفاده از وسایل برقی در خارج از خانه دارید که خطر را کاهش دهد؟
برای خارج از منزل از پلاکهایی که حساسیت بالایی نسبت به آب و هر خطری دارند استفاده میشود که به آنها GFCI گفته میشود و حتما باید از آن استفاده شود.
- اگر برای مدت زیادی بخواهیم وسایل برقیمان را استفاده نکنیم، باید آنها را چگونه نگهداری کنیم؟
سعی کنیم به نحوی بسته بندی کنیم که ته سیم آسیب نبیند. چون برخی زمانی که وسیلهای را کنار میگذارند، به نقطه اتصال سیم به وسیله توجه نمی کنند؛ در حالی که برای حفظ و نگهداری یک وسیله برقی، این نکته بسیار اهمیت دارد.
- در زمان خرید وسایل برقی به چه چیزها و علامتهایی باید توجه داشته باشیم؟
در کانادا استانداردی که با UL نوشته میشود، روی همه لوازم برقی وجود دارد. پس حتما از مکان های معتبر خریداری کنید و اگر لوازمی را بصورت اینترنتی خریداری میکنید توجه کنید که حتما این مارک وجود داشته باشد.
- به عنوان آخرین سوال، شما چه توصیهای یا توصیههایی دارید؟
در صورت بروز هرگونه مشکل برقی حتما به متخصصین باتجربه که دارای لایسنس برق کانادا هستند مراجعه کنید. اگر قصد تعمیرات و تغییرات عمده در برق ساختمان را دارید حتما اجازه آنرا از شهرداری اخذ نمائید تا از طرف "اییاساِی" بازدید و ایمنی کار شود، بعلاوه آنرا با موسسه بیمه منزل خود نیز درمیان بگذارید. برای مثال حتی اگر در بیسمنت تعدادی "پات لایت" اضافه کردید حتما به شرکت
بیمهتان اطلاع دهید؛ چرا که اگر اتفاقی بیفتد، آنها به این نکات توجه میکنند. به یاد داشته باشید که سیستم برق کانادا با سیستم برق ایران بسیار متفاوت است و توصیه من به شما اینست که به هیچ وجه خودسرانه اقدام به رفع مشکلات برقی ننمائید.
ضمن تشکر فراوان از آقای فرزاد فروزنده، در صورتی که در زمینه برق، سوالی دارید می توانید با ایشان با
شماره 2681-533-647 تماس بگیرید.
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو