نعمت کرونا
احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد به تازگی گفته است شیوع ویروس جدید کرونا هرچند مشکلاتی به بار آورده، اما برای ایران یک نعمت محسوب میشود.
وی در خطبه مکتوب خود برای نماز جمعه این هفته مشهد که از طریق پایگاه اطلاع رسانی خودش منتشر کرده درباره نعمت کرونا برای مردم ایرات توضیح داده است:«زمانی که ویروس کرونا در مشهد شیوع یافت، کیت آزمایش نبود و نمونهها را به تهران میفرستادند و از آنجا جواب میگرفتند.پس از گذشته ۲ ماه، فرزندان تبار اهل بیت (ع) انگیزه پیدا کردند، استعدادهایشان درخشان شد به طوری که کار تولید کیت در شرکتهای دانشبنیان به جایی رسید که آنان به کشورهای مدعی توسعهیافتگی که ایران را در حال توسعه میخوانند، کیت آزمایشی صادر کردند.
علم الهدی همچنین گفته است:«غربزدههایی که چشمشان به دروازههای غرب بود و تحت تأثیر مدرنیزاسیون غربی همه چیز را از غرب میدانستند، اکنون مشاهده کنند که غربیها به روی هم اسلحه میکشند اما ایرانیان در رزمایش مواسات اینگونه زحمت میکشند و خدمت میکنند.»
اظهارات علم الهدی در حالی است که بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون ۱۰۴ هزار و ۶۹۱ نفر در ایران به بیماری کرونا مبتلا شدهاند. این بیماری تاکنون جان ۶ هزار و ۵۴۱ نفر را در ایران گرفته است.
برکت تحریم
آیت الله علی خامنهای رهبر فعلی جمهوری اسلامی هم تحریم های اقتصادی را بارها و بارها فرصتی برای شکوفایی ایران ارزیابی کرده است. وی خیلی پیشتر از آنکه پرونده اتمی ایران به شورای امنیت برود و در مرداد سال ۱۳۸۱ یعنی زمانی که هنوز دولت سیدمحمدخاتمی در ایران بر سرکار بود در دیدار با اعضای ستاد نماز جمه گفت:«محاصره اقتصادی موجب میشود كه نیروهای مومن و بااخلاص و پراستعداد داخل كشور، بیشتر به تحرك وادار شوند و تلاش كنند.»
رهبر جمهور اسلامی همزمان با افزایش تحریمها در دولت محمود احمدینژاد هم از مواضع خود عقب نشینی نکرد و حتی آن را گسترش داد. وی در خطبه نماز جمعه معروف خودش ار بهمن ماه سال ۱۳۹۰ گفت:« وقتی ما تحریم بشویم، به استعداد و ظرفیت داخلی رو میآوریم، از داخل رشد میکنیم؛ همچنان که در این سی سال این مسئله اتفاق افتاده است...هرچه ما را تحریم میکنند، ما به ظرفیت داخلی خودمان متوجه میشویم و رو میآوریم و این ظرفیت و استعداد روزبهروز مثل چشمهی جوشانی شکوفا میشود»
وی همچنین در اول فروردین ۹۴ گفت:« تحریم، مشکلتراش بود امّا برای ما برکاتی هم داشت. تحریم به ما نشان داد که باید به خودمان متّکی باشیم و به ما ثابت کرد که میتوانیم از نیروهای درونی خودمان استفاده کنیم.»
اظهارات متعدد از رهبرجمهوری اسلامی درباره برکات تحریم ها در حالی است که همین تحریمها سبب شده فروش نفت ایران تقریبا به زیر صفر و بازده اقتصادی برسد. در ۲۱ آبان ۱۳۹۸ و در حالی که تنها یکسال از خروج آمریکا از برجام و بازگشت های تحریم های این کشور به ایران گذشته بود حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران به صراحت اعتراف کرده است که وضعیت کشور عادی نیست، دولت با کسری بودجه ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی روبروست.
پیش از معاهده برجام هم تاثیر تحریمها بر اقتصاد ایران کشنده بود. طبق برآوردی که در سال ۱۳۹۴ انجام شد ایران تنها برای صادرات کالاهای خود به علت تحریمها سالیانه ۳۰ میلیارد دلار هزینه اضافی متقبل میشد یعنی روزی ۸۰ میلیون دلار!
در همان سال ۱۳۹۴ محاسبه شده بود که هزینه و خسارت ناشی از کاهش فروش نفت و دیگر هزینه ها، روزی 150 میلیون دلار بوده است. در سال ۹۴ با ۱۵۰ میلیون دلار این امکان وجود داشت که روزانه دو کارخانه سیمان و هر سه، چهار روز یک بار، یک پالایشگاه کوچک ساخته شود. با این اوصاف برکت باید دید منظور عینی و قابل ارزیابی برکت تحریم ها از نظر رهبرجمهوری اسلامی چیست.
خیر جنگ
آیت الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی را میتوان سرمنشاء فرصت و برکات خواندن بلایا و مصیبتها در جمهوری اسلامی دانست. وی در دوران خودش جنگ هشت ساله ایران و عراق را یک نعمت خوانده بود.
وی در دیدار با مرزنشين كشور در هشتم مهر 1359 یعنی تنها ۸ روز پس از آغاز رسمی جنگ با عراق گفته است:« این شر یعنی جنگ از آن جهت خیر بود که دایماً مىگفتند كه انقلاب در اول يك چيزى داشت: مردم با هم بودند و حالا ديگر نيستند و اين حرف هاى نامربوط كه هى دایماً مىگفتند، باز در اين جنگ ثابت شد كه سرتاسر كشور با هم هستند و مردم به همان روح انقلابى باقى ماندهاند.»
آیت الله خمینی بارها به موضوع نعمت بودن جنگ اشاره کرده و کار به جایی رسیده که هر گونه تلقی خسارت باری از جنگ ایران تبدیل به یک خط قرمز جدی در جمهوری اسلامی شده است.
بنیانگذار جمهوری اسلامی در حالی جنگ را نعمت دانسته که طبق نظر کارشناسان خود جمهوری اسلامی جنگ برای ایران خسارات ۱۰۰۰ میلیارد دلاری به بارآورده و همچنین تولید ناخالص ملی به قیمتهای ثابت از ۳۱۲۷ میلیارد ریال در سال ۱۹۷۹ به به ۲۰۴۸ میلیارد ریال در سال ۱۹۸۸ کاهش یافته است؛ یعنی ۳۰ درصد سقوط کرده است. همچنین در سرمایهگذاریها کاهش چشمگیری ایجاد شده است؛ یعنی از ۵۷۵ میلیارد ریال در سال ۱۹۷۹ به ۲۹۴ میلیارد ریال در سال ۱۹۸۸ (به قیمتهای ثابت) رسیده است.
نکته مشترکی که اما در نعمت خواندن کرونا، فرصت دانستن تحریمها و خیر نامیدن جنگ توسط مقامهای جمهوری اسلامی وجود دارد این است که این مسئولان در پیدایش، گسترش و تداوم هر سه بلا نقش آفرینی کردهاند. آنها دست کم برای مدت سه هفته طلایی وجود کرونا در ایران به علت در پیش بودن انتخابات مجلس و راهپیمایی حکومتی ۲۲ بهمن مخفی کردند، بارها و بارها بر بی اثر بودن تحریمها و حفظ مواضع رقابتی خود با کشورهای اروپایی و آمریکا بر مساله هستهای اصرار داشتند و در نهایت زمانی که میتوانستند پس از بازپس گیری خرمشهر پیشنهاد صلح عراق را بپذیرند آن را نپذیرفتند. به نظرم شما این رویکرد مدیریتی مقام های جمهوری اسلامی چقدر در نعمت خواندن کرونا، فرصت دانستن تحریمها و خیر نامیدن جنگ تاثیر داشته است؟!
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو