ایران استار: جمهوری اسلامی برای دومین در یک هفته اخیر مجبور شد درباره مواضع خودش نسبت به اسرائیل تجدیدنظر کند. به تازگی استفاده از عبارت راه حل نهایی در پوستری که سایت آیت‌الله علی خامنه‌ای به مناسبت روز قدس منتشر کرده، باعث واکنش جهانی و در نهایت توضیح دفتر رهبر جمهوری اسلامی شد. کمتر از یک هفته پیش نیز مجلس شورای اسلامی مجبور شد بندی از طرح خودش برای قانونی کردن ممنوعیت مبارزه با ورزشکاران اسراییلی را نیز حذف کند. این بند حذف شده نیز بیش از هر چیزی باب طبع رهبری جمهوری اسلامی بود که به علت واکنش جهانی و مطرح شدن احتمال محرومیت جهانی ورزش ایران حذف شد. البته آیت الله خامنه‌ای چندی پیش نیز مجبور شده بود اظهارات خودش درباره میزان مبتلایان و کشته شدگان کرونا در جهان را اصلاح کند.
 
دومین اصلاحیه جمهوری اسلامی درباره اسرائیل کمتر از یک هفته
این پوستر جنجالی که جهت توضیح بیشتر به عنوان عکس یک این گزارش ایران استار هم از آن استفاده شده به مناسبت روز قدس از سوی دفتر رهبرجمهوری اسلامی منتشر شده و در آن به سه نسخه عربی، انگلیسی و فارسی این عبارت ذکر شده است: "راه حل نهایی: مقاومت تا همه‌پرسی".
این پوستر به واکنش تندی از سوی مجامع جهانی  به ویژه آمریکا و اسراییل روبرو شد چرا که عبارت «راه حل نهایی» عنوان طرح رهبران آلمان نازی برای کشتار جمعی یهودیان بود که در نتیجه آن شش میلیون یهودی در طول جنگ جهانی دوم قتل عام شدند.
در واکنش به این عبارت وزارت خارجه اسرائیل در توئیتی نوشت: «رژیم یهودی‌ستیز جمهوری اسلامی در ایران خواهان اجرای راه‌حل نهایی برای اسرائیل است. ما اجرای راه‌حل نهایی توسط یک‌ دیکتاتور دیگر در تاریخ را تجربه کرده‌ایم و به شما وعده می‌دهیم: دیگر هرگز.»
وزیر امور خارجه آمریکا در توئیتی نوشت «او جایی در، توییتر یا هر بستر رسانه‌ اجتماعی دیگر ندارد.  ما می‌دانیم که سخنان خامنه‌ای نشان‌دهنده سنت تحمل مردم ایران نیست. او هولوکاست را نفی می‌کند، پول و اسلحه برای تروریست‌های ضد اسرائیلی می‌فرستد،‌ و اکنون به درخواست نازی‌ها برای راه حل نهایی استناد کرده است.»
این واکنش ها سبب شد تا توئیتر آیت الله خامنه‌ای با انتشار توئیتی که کمی بوی عقب نشینی می‌داد و بدون اشاره به عبارت جنجالی «راه حل نهایی» بخشی از اظهارات گذشته وی را با این مضمون منتشر کند:
«محو دولت اسرائیل به معنای محو یهودیان نیست. ما با مردم یهود کاری نداریم. «محو اسرائیل» یعنی مردم مسلمان، مسیحی و یهودی فلسطین خودشان دولتشان را انتخاب بکنند و بیگانه‌ها و اوباشی مثل نتانیاهو را بیرون کنند. محو اسرائیل یعنی این و این اتفاق خواهد افتاد.»
البته بیان اظهارات مشابه این توییت آیت‌الله خامنه‌ای حتی توسط مقام‌های جمهوری اسلامی با عتاب تند نهادهای وابسته به رهبری روبرو بوده است. مثلا زمانی که اسفندیار رحیم مشایی به عنوان رئیس سازمان گردشگری در دولت اول محمود احمدی نژاد از دوستی با مردم اسرئیل گفت، به شدت از سوی رسانه‌های حکومتی و خطبای نماز جمعه مورد سرزنش واقع شد و خود رهبر جمهوری اسلامی هم از بیان آن اظهارات انتقاد کرد.
از طرف دیگر مجلس شورای اسلامی نیز چند روز پیش مجبور شد بند جنجالی طرح خودش درباره قانونی شدن ممنوعیت مبارزه با ورزشکاران اسراییلی را حذف کند تا از گزند تحریم‌های جهانی در امان بماند.
به نظر می‌رسد با خروج آمریکا از برجام و تحریم‌های سنگین این کشور و کاهش بی‌سابقه فروش نفت ایران و همچنین اتفاقاتی مانند سرکوب اعتراض‌های مردمی در آبان ماه سال ۱۳۹۸، ساقط شدن هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه، پنهانکاری درباره شیوع کرونا و همچنین برگزاری انتخابات مجلس با  حذف سلایق منتقد، جمهوری اسلامی در شرایط حساسی قرار گرفته به طوری که شاید مجبور است اظهارات یا طرح‌هایی که منجر به فشارجهانی مضاعف می‌شود را به نوعی اصلاح کند.  

آیا سطح عالی مدیریتی جمهوری اسلامی همچنان تمرکز لازم را دارد؟
البته توضیح توئیتری رهبری درباره پوستر روز قدس دومین اصلاحیه چند وقت اخیر درباره پیام‌های رهبر جمهوری اسلامی است. آیت الله خامنه‌ای پیشتر نیز مجبور شده بود اظهارات خودش در سخنرانی ۲۱ فروردین درباره آمار تلفات ناشی از شیوع بیماری کرونا در سطح جهان را اصلاح کند.
 آیت الله خامنه‌ای در سخنرانی خودش که به طور زنده پخش شد به اشتباه اعلام کرد که یک میلیون نفر از بیماری کرونا کشته شده‌اند و به همین دلیل مجبور شد با انتشار ویدیویی توضیح دهد: «مطلبی که من گفتم اشتباه بود، بیش از یک میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدند. کسانی که از این بیماری در سطح جهان از دنیا رفته‌اند خیلی کمتر بوده استیک میلیون نفر در سطح جهان به این بیماری مبتلا شدند، من اشتباه گفتم که یک میلیون نفر از این بیماری از دنیا رفتند و یا کشته شدند.»
با این اوصاف باید دید که آیا این اصلاحیه‌ها و عقب‌نشینی‌ها  دلالت‌های خاصی دارد و آیا می‌تواند به معنای کاهش تمرکز در عالی‌ترین سطح مدیریتی جمهوری اسلامی باشد یا خیر؟
 
 

Date: Tuesday, May 19, 2020 - 20:00

Share this with: ارسال این مطلب به