همانطور که در گزارش روز گذشته ایران استار هم آمده بود، محمدباقر قالیباف، از فرماندهان سابق سپاه و شهردار اسبق تهران به عنوان رئیس جدید مجلس شورای اسلامی در ایران انتخاب شد. در گزارش روز گذشته خود نوشتیم که این انتخاب از آن جهت که نزدیکان قالیباف از پسر و همسر گرفته تا قائم مقام سابق وی در شهرداری زیر سایه سنگین اتهام مفاسد اقتصادی قرار دارند، جایگاه و ارزش ریاست مجلس را بیش از گذشته با چالش روبرو میکند.
البته انتخاب قالیباف از آن جهت که تعداد مقامهای صددرصد هماهنگ با رهبر جمهوری اسلامی در مسند قوای سه گانه به دو نفر رسیده نیز حائز اهمیت است و میتواند نشانه یک برنامه ریزی استراتژیک برای انتخاب رهبری بعدی جمهوری اسلامی باشد.
رئیس مطلوب رهبری جمهوری اسلامی
روز گذشته ۲۳۰ نماینده مجلس شورای اسلامی با سلام و صلوات به ریاست محمدباقر قالیباف رای مثبت دادند. پس از این انتخاب، حسن روحانی در پیام تبریکی کنایه آمیز برای قالیباف نوشت:« امیدوارم در فصل نوین مجلس شورای اسلامی، با تلاش مشترک و تعامل سازنده بین دولت و مجلس، شاهد هم افزایی بیشتر در ساماندهی امور کشور بخصوص در شرایط سخت تحریم بی سابقه و شیوع ویروس کرونا، برای رفع مشکلات مردم، افزایش امید در جامعه و خدمت بیشتر به ملت بزرگ ایران باشیم.»
روحانی و قالیباف پیشتر در دو انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ و ۹۶ به عنوان رقیب مقابل هم صف آرایی کرده بودند و روحانی هر دوبار کنایهها و برچسبهای تعیین کننده به قالیباف زده بود. وی در انتخابات ۹۲ قالیباف را به اقدام گازانبری علیه دانشجویان در زمان حضورش در نیروی انتظامی و در انتخابات سال ۹۶ به تلاش برای«لوله کردن» آنها متهم کرده بود. همین باعث شد که در جریان انتخابات قالیباف به سردار لوله کش مشهور شود.
به هرحال قالیباف علی رغم برخی موضاع متفاوت اما همیشه مورد حمایت رهبر جمهوری اسلامی بوده است. در انتخابات سال ۱۳۸۴ مهدی کروبی یکی از کاندیداهای آن انتخابت نامه تندی به آیت الله خامنه ای نوشت و از حمایت مجتبی خامنه ای، فرزند وی در ستاد انتخاباتی قالیباف انتقاد کرد.
قالیباف در انتخابات سال ۱۳۸۸ هم به دستور اشاره رهبر جمهوری اسلامی از حضور در انتخابات و رقابت با محمود احمدینژاد انصراف دارد. در تمام ۱۲ سالی هم که قالیباف در شهرداری تهران حضور داشت، قوه قضاییه که رئیس آن را رهبرجمهوری اسلامی تعین میکند حتی به یک مورد از اتهامهای اقتصادی خانواده قالیباف هم رسیدگی نکرده است.
انتخاب قالیباف به ریاست مجلس، آن هم مجلسی که با یک انتخابات مهندسی شده و با صلاحیت حداکثری نیروهای غیرهمسو تشکیل شده است، حتما با نظر مثبت رهبر جمهوری اسلامی همراه بوده و احتمالا همین نظر مثبت بود که باعث شد رقیبانی همچون حاج بابایی و نیکزاد از رقابت با قالیباف بر سر ریاست مجلس انصراف دهند و به نظر آیت خامنهای گردن نهند.
همیشه رئیس با حکم رهبری
قوه قضاییه جمهوری اسلامی به عنوان یک مجموعه انتصابی به طور کامل زیر نفوذ رهبر جمهوری اسلامی قرار دارد به آن نشان که رئیس این قوه با فرمان مستقیم رهبری انتخاب میشود. سید ابراهیم رئیسی، رئیس فعلی قوه قضاییه هم از نیروهای کاملا هماهنگ با آیت الله خامنهای است. وی نیز پیش از این در سال ۱۳۹۶ بخت خودش را برای ریاست جمهوری آزمایش کرد اما علیرغم حمایت همه نهادهای زیرمجموعه رهبری از حسن روحانی شکست خورد اما در نهایت در اسفند ۱۳۹۷ به عنوان جانشین صادق لاریجانی به ریاست قوه قضاییه منصوب شد.
البته رئیسی نامی آشنا در قوه قضاییه ایران است چه آنکه وی زمانی به عنوان جانشین وقت دادستان تهران در اعدام زندانیان سیاسی سال ۱۳۶۷ انجام وظیفه کرده و شهرت ابتدایی خودش را نیز از همان مقطع زمانی کسب کرده است. رئیسی از سال ۱۳۸۳ تا سال ۱۳۹۳، به مدت ۱۰ سال معاون اول قوه قضائیه بود و از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ نیز دادستان کل کشور بوده و همچنین دادستان دادگاه ویژه روحانیت است. رئیسی همچنین در سال ۱۳۹۴ و پس از فوت غیرمنتظره واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوی که از روحانیون نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی هم بود، با حکم رهبری جمهوری اسلامی تا مدتی ریاست این مجموع ثروتمند مذهبی را بر عهده داشت و به زعم برخی با امکانات همین مجموعه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ شرکت کرد.
رئیس دولت آتی هم باید همراه شود
دولت تنها قوهای از قوای سه گانه جمهوری اسلامی است که رئیس آن یعنی حسن روحانی چندان باب میل رهبری رفتار نمیکند و به زعم برخی کارشناسان به عنوان یک متغیر غیر قابل پیش بینی در تصمیمهای آیتالله خامنهای لحاظ شده است. به همین دلیل پیش بینی میشود که برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ رهبر جمهوری اسلامی سعی خواهد کرد با توجه به نارضایتی گسترده مردم از عملکرد دولت روحانی و احتمالا مشارکت پایین شهرهای بزرگ و طبقه متوسط در انتخابات، گزینه مطلوب خودش را بر مسند ریاست این قوه هم بنشاند.
از سعید جلیلی، عضو فعلی مجمع تشخیص مصلحت که هوشمندانه از حضور در انتخابات مجلس کنار کشید به عنوان یکی از گزینه های مطلوب رهبر جمهوری اسلامی برای ریاست دولت نامبرده میشود. سید پرویز فتاح که با حکم آیت الله خامنهای رئیس فعلی کمیته امداد امام خمینی است هم یکی دیگر از گزینههای مطلوب رهبر جمهوری اسلامی برای ریاست جمهوری خواهد بود.
آنچه مسلم به نظر می رسد رهبر جمهوری اسلامی سعی خواهد کرد به هر شکل ممکن ریاست دولت آتی هم کاملا با وی همسو باشد تا زمینه برای انتخاب جانشین وی و رهبر سوم جمهورس اسلمی دست کم از منظر ساختار مدیریتی جمهوری اسلامی از هر جهتی فراهم باشد.
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو