روز کارگر اولین بار در دسامبر سال 1872 در تورنتو، و در حمایت از کارگران اعتصابی تایپوگراف توسط 27 اتحادیه برگزارشد
برای تحلیل درستتر از شرایط سیاسی و اقتصادی و اجتماعی هر کشوری منجمله کانادا، باید درآن حضور مستمر داشت و وقت گذاشت. در این بیست و اندی، از تظاهرات چند ده هزار نفری دهه 1990، شاهد کم شدن جمعیت بودهام. امسال بدلیل اعتصاب 400 کارگر نمایشگاه (سی.ان.ا) تورنتو که توسط مدیریت در ماه جولای اخراج شدند، راهپیماییکنندگان که شامل اقشار مختلف نیروی کار همراه با خانوادههایشان بود، در انتها وارد محوطه نمایشگاه شدند. امسال بدلیل همبستگی با کارگران اعتصابی، راهپیمایان تصمیم گرفتند از میان صف اعتصابیون رد نشده و در عوض به پارک کنار دریاچه، که مردم در آن باربیکیو و قایقسواری میکنند، بروند. همزمان با حضور هواپیماهای جنگی در آسمان که نمایشگاه هوایی امسال تورنتو بود، همراه با صدای سوت و هیجان بچهها، این راهپیمایی کنجکاوی برخی از توریستها را نیز برانگیخته بود.
هرساله باز شدن نمایشگاه، خبر از پایان تابستان و برگشت به مدرسه و تعطیلی استخرها را برای کودکان به همراه میآورد. استخرهای انتاریو از روز کارگر بسته میشوند و برای انتاریوییها، روز کارگر یعنی آماده شدن برای سرمای زمستان.
اتحادیه معلمان، تشکل قوی و بانفوذ قابل ملاحظهای در معادلات سیاسی تورنتو و انتاریو دارند. امسال از شخصیتهای سیاسی، شهردار محافظهکار جان توری نیز حضور داشت و در مورد اعتصاب نمایشگاه و امید به حل مسئله آن، چند دقیقهای برای اتحادیه یونیفر در میدان سخنرانی کرد. شرلی کارل عضو انجمن شهر از دان ولی (لیبرال) نماینده همجنسگرای حوزه 4 (اسپادینا)؛ جو کرسی حوزه 19؛، مایکل لیتون (اندیپی) از اسپادینا – ترینیتی از حوزه 20؛ نماینده همجنسگرای هنگکنگیتبار کریستی ونگ تام حوزه 20 (رُزدل)؛ اندرو هوروث رهبر حزب اندیپی انتاریو؛ جگمیت سینگ رهبر حزب اندیپی فدرال و برادرش نماینده برامتون؛ پیتر تابوس نماینده دنفورث؛ و فیصل حسین نماینده وستون از حزب اندیپی حضور داشتند. خانم جنیفرکزمیت کم نامزد شهرداری تورنتو و رقیب جان توری نیز با هوادارانش در راهپیمایی حضور داشت.
در سالهای اولیه ایرانیان قابل توجهی از فعالین اتحادیه مانند اتحادیه تاکسیرانی تورنتو و فعالین سیاسی چپ در این مراسم شرکت میکردندکه به مرور با افزایش سن آنها تعدادشان کمتر و کمتر شد بطوریکه در دوسال گذشته حضور نداشتند. در مراسم امسال، من هیچ ایرانی از رسانهها و یا فعالین سیاسی و کارگری را ندیدم. امسال حتی حزب کمونیست کانادا هم که همیشه در این مراسم حضور مییافت، شرکت نداشت. رهبر این حزب خانم مُسن نزدیک به 70 سالهایست که رهبری را از همسر همسنش، چند سال پیش گرفت. البته چند جوان هم حضور داشتند. بنظر این جریانات ترجیح میدهند که مبارزات را در صفحات فیسبوکی و توییتری پیش ببرند و از حضور در خیابان و در کنار مردم و کارگران و نیروی کار، غافل شدهاند.
البته چند سالی هست که یک طیف جوان از نیروهای چپ حزب اندیپی، جریان "فایت بک" (حمله و مبارزه متقابل) شدیدا با شور و شوق فعال شدهاند، نشریات طیف را میفروشند و در صف دوم با تیشرتهای متحدالشکل با پلاکاردهای ضد سرمایهداری و محافظهکاری، حرکت میکنند.
روز کارگر اولین بار در دسامبر سال 1872 در تورنتو، و در حمایت از کارگران اعتصابی تایپوگراف توسط 27 اتحادیه برگزارشد. در23 جولای سال 1882، نخستوزیر محافظهکار سر جان تامپسون، روز کارگر را تعطیل اعلام کرد و آن را به اولین دوشنبه سپتامبر منتقل نمود.
دنیای سرمایه، بهداشت رایگان کانادا، اینترنت، تشویق خود محوری، تحول در سیستم کار مانند: رباتها، توافقهای تجاری آزاد تجاری (مانند نفتا)، شانهخالی کردن دولتها از ایجاد کار و نگهداری آن، تشویق به کارهای قراردادی، مهاجرت نیروی کار بعنوان نیروی کار ارزان با حداقل حقوق در کشور میزبان (که در مقایسه با کشور زادگاه بهتر محسوب میشود)، همه و همه بسیاری از تعاریف و واژههای کار و کارگری را تغییرداده است. در ده سال آینده باید منتظر تغییرات جدی در روابط و مناسبات کاری بود.
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.
درباره نویسنده/هنرمند
Saeed Soltanpour سعید سلطانپور مسئول بخش بینالمللی انجمن خبرنگاران و نویسندگان قومی امریکای شمالی است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو