از مهمترین کارهایی که او در این مدت انجام داد میتوان به رسمی شدن عید نوروز، برگزاری سالانه جشن نوروز در پارلمان انتاریو، اخذ کمکهای مالی دولتی و مردمی برای برخی از موسسات ایرانی مانند بنیاد پریا و بنیاد ایرانیکا، معاف کردن فرزندان دانشجوی خانوادههای کمدرآمد از پرداخت شهریه، باز کردن راه سیاسی حضور سایر افراد از کامیونیتی ایرانیان به پارلمان فدرال و استان انتاریو، خدمات رسانی به افراد جامعه ایرانی، اشاره کرد
تورنتو در جمعه شب دوازدهم اکتبر 2018 شاهد جشنی باشکوه در قدردانی از زحمات و کوششهای دکتر رضا مریدی بود. کسی که برای اولینبار صدای کامیونیتی ایرانیان تورنتو را در پارلمان انتاریو طنینانداز کرد و آنچنان شایستگی و لیاقت از خود نشان داد که از طرف نخستوزیر به وزارت یکی از کلیدیترین وزارتخانههای استان انتاریو نائل آمد.
دکتر رضا مریدی دارای دکترای فیزیک از دانشگاه برونل انگلیس است که سابقه استادی دانشگاه در ایران و کانادا را دارد. وی در سال 1990 به همراه خانوادهاش به کانادا مهاجرت کرد و در شهر ریچموندهیل سکونت گزید. مریدی علاوه بر کارهای دانشگاهی، تحقیقاتی و آکادمیک با مطالعه و بررسیهایی که در جامعه ایرانیان کانادا کرد به این نتیجه رسید اگر کامیونیتی ایرانی بخواهد موقعیتی در کانادا داشته باشد باید به فعالیتهای سیاسی و حزبی بپردازد و تواناییها، ارزشها و هویت خود را در جامعه کانادایی به ثبوت برساند. بنابراین با این تفکر و استراتژی دکتر مریدی با انجام مطالعات لازم، وارد حزب لیبرال شد و در سال 2007 با کسب اکثریت آرا از شهر ریچموندهیل به عنوان نخستین ایرانی وارد مجلس انتاریو گردید که این کار دستاورد تاریخی مهمی در آمریکای شمالی برای ایرانیان به حساب میآمد. این انتخاب برای دورههای بعد تکرار گردید و دکتر مریدی متجاوز از ده سال به عنوان نماینده مجلس و همچنین با سمت وزیر تحقیقات و نوآوری دولت انتاریو نه تنها چهره واقعی کامیونیتی ایرانیان را به جامعه کانادایی شناساند بلکه منشاء کارهای ارزشمند دیگری شد که هویت تاریخی و فرهنگی ایرانیان را در جامعه کانادا به دیگر کامیونیتیها نشان داد.
از مهمترین کارهایی که او در این مدت انجام داد میتوان به رسمی شدن عید نوروز، برگزاری سالانه جشن نوروز در پارلمان انتاریو، اخذ کمکهای مالی دولتی و مردمی برای برخی از موسسات ایرانی مانند بنیاد پریا و بنیاد ایرانیکا، معاف کردن فرزندان دانشجوی خانوادههای کمدرآمد از پرداخت شهریه، باز کردن راه سیاسی حضور سایر افراد از کامیونیتی ایرانیان به پارلمان فدرال و استان انتاریو، خدمات رسانی به افراد جامعه ایرانی، اشاره کرد.
در سالن مجلل LEPARC خیابان لزلی، جمعیتی متجاوز از هزار نفر از افراد گوناگون با تفکرات سیاسی و حزبی متفاوت از کانادایی و ایرانی جمع شدند تا از خدمات ده ساله دکتر مریدی به جامعه ایرانی، جامعه کانادایی و موسسات آموزشی، تحقیقاتی و دانشگاهی تشکر و قدردانی به عمل آورند و به او بگویند که جامعه هوشمند کانادایی و ایرانی هیچگاه این فعالیتهای ارزشمند را فراموش نخواهد کرد و نام دکتر رضا مریدی نه تنها در تاریخ جامعه فعال کانادا بلکه در دلهای دولت دارانش جاوید خواهد ماند.
جلسه با نواختن سرود ملی زیبای کانادا به زبانهای مختلف از جمله زبان فارسی با اجرای حسن انعامی آغاز گردید. سپس پیام تصویری جاستین ترودو نخست وزیر کانادا برای حضار پخش شد آنگاه افراد مختلف سیاسی، حزبی، علمی و دانشگاهی هر یک با صحبتهای خود از زحمات این مرد سیاست و علم و دانشگاه تقدیر کردند. جان توری شهردار تورنتو، جان میلز مدیر مسئول موسسه سلامت مکنزی، کاتلین وین نخست وزیر سابق انتاریو، دکتر مهرداد حریری، کاوه شهروز، نازنین افشینجم و حسن داعی از سخنرانان شب قدردانی از دکتر مریدی بودند. یکی از بخشهای جالب این برنامه هنگامی بود که "دیوید بارو" شهردار ریچموندهیل و بعضی از اعضای شورای این شهر، اعلام کردند که به مناسبت فعالیتهای سازنده دکتر مریدی در ریچموندهیل، خیابانی را به نام زادگاه ایشان ارومیه (URMIA AV) نامگذاری کردهاند، این موضوع سورپرایز بزرگی برای دکتر مریدی بود و باید گفت این نامگذاری از همه چیزهای دیگر برای این فرزند ارومیه شایستهتر و قطعا شیرینتر بود.
آنگاه دکتر مریدی ضمن سخنرانی از همه کسانی که در این مدت ده سال با او همکاری داشتند، افرادی که در جلسه سخنرانی نمودند و از کلیه فعالان و برنامهریزان جلسه، بویژه، علی وکیلی که زحمات زیادی را برای برپایی این مراسم متقبل شده بود تشکر و سپاسگزاری کرد. جشن با ارائه برنامههای هنری، رقص محلی گروه لنا، همراهی دیجی سیامک و صرف شام و شیرینی در حدود ساعت 11 شب به پایان رسید.
در زمان برگزاری این مراسم فرصتی حاصل شد که با چند نفر از شرکت کنندگان مصاحبهای حضوری داشته باشم که توجه خوانندگان را به آن جلب میکنم:
از دکتر محمد تاج دولتی روزنامه نگار و کنشگر فعال جامعه ایرانی پرسیدم:
به نظر شما چه چیزی باعث شد که حزب لیبرال با کرسیهای خیلی کم رقابت انتخابی استان انتاریو را به محافظه کاران واگذار کرد؟
- اگر بخواهیم بررسی کلی بکنیم که چرا حزب لیبرال کرسیهای خود را در مجلس انتاریو از دست داد، این موضوع وقتگیر و طولانی میشود ولی آن چیزی که بهطور کلی میتوان گفت چند دلیل مهم دارد، اولین موضوع همه گیر شدن پوپولیسم در دنیا است و بویژه در آمریکا، بعد از انتخابات اخیر ریاست جمهوری. امروزه تقریبا در همه جهان سیاست مداران دچار یک بحران بیسابقه شدهاند. چون کسانی به میدان آمدهاند که برخلاف سیاستمداران گذشته با همه خوبیها و بدیهایشان، آن ویژگی خاص سیاستمداری را ندارند. یعنی از چند سال پیش به این طرف، ما میبینیم، افرادی که به هیچ وجه سابقه فعالیت در کارهای سیاسی ندارند، وارد مبارزه سیاسی شدهاند و برای مشکلات بسیار پیچیده جامعه امروز راه حلهای خیلی سادهای عرضه میکنند. مردم و رای دهندگان گرایش به افرادی پیدا کردهاند که برای مشکلات راه حلهای آنی ارائه میدهند و مثلا موضوع مالیاتی که افراد میدهند و روی آن حساسند، سیاستمدار بیتجربه جدید اگر بگوید من مالیاتها را ده درصد کم میکنم، کمتر کسانی هستند که توجه کنند چگونه این کار ممکن است؟ چون اغلب هزینههای دولت بر اساس اخذ مالیات تامین میشود اگر کسی بخواهد ده درصد این مالیات را کم کند این تداعی پیش میآید که یا او باید از یک منبع غیر مشخص این رقم کم شده را جبران کند و یا اینکه معادل رقم کم شده از خدمات عمومی که به مردم داده میشود کسر گردد. مردم به این نکتهها توجه نمیکنند. مثلا در همین انتخابات اخیر انتاریو، محافظهکارها گفتند مالیات شما را کم میکنیم، مردم فکر نکردند که اگر مالیات کم شود کاری که لیبرالها درباره رایگان کردن شهریه دانشجویان کم درآمد انجام داده بودند یا معافیت و بالا بردن امکانات مهدکودکها، اینگونه خدمات باید به شکل سابق برگردد تا بتوان مالیاتها را کم کرد. بنابراین شاید بیش از آن مقداری که از مالیات کم میشود از خدمات عمومی ارائه شده کسر میشود تا بودجه دولت توازن پیدا کند. وقتی مردم به اینگونه نکات توجه نکنند، شیفته شعارهای پوپولیستی میشوند و به آنها رای میدهند.
من میتوانم از صحبتهای شما این نتیجه را بگیرم که دولت انتخابی اخیر محافظهکاران یک دولت پوپولیسم است؟
- نمیشود به این صورت عنوان کرد، به هر حال این دولت در جامعه دموکراتیک منتخب یک بخشی از مردم است. مردم آزادانه رای دادهاند. باید به انتخاب مردم احترام گذاشت. ما باید سیاستهای اجرایی دولت اخیر را مورد به مورد بررسی کنیم. ببینیم سیاستهایی که دولت جدید به اجرا میگذارد، در دراز مدت و کوتاه مدت به نفع جامعه بهطور کلی و مردم انتاریو هست یا نیست. یک مشکل دیگری هم که لیبرالها داشتند این است که دقت نکردند و شاید قادر نبودند، کارهایی را که انجام دادند و مفید بوده، بهطور شایسته و مطلوب به اطلاع مردم برسانند.
به نظر شما بهترین و مهمترین کاری که دکتر مریدی در دوران خدمات سیاسی خود انجام داد چه چیزی بود؟
- من کارنامه سیاسی دهساله دکتر مریدی را از دید یک شهروند کانادایی نگاه میکنم. کارنامه عملکردی ایشان بسیار مثبت است. حتی هیچ کدام از مخالفان سیاسی دکتر مریدی در احزاب دیگر در طول سالها، کوچکترین ایرادی به عملکرد و وظیفهای که او انجام داده ، نتوانستند بگیرند. یعنی دکتر مریدی سیاستمداری بود که وظیفهاش را به درستی انجام داده است. این برای من به عنوان یک شهروند کانادایی بالاترین ارزش را دارد. اینکه آقای مریدی عقیده سیاسیاش راجع به ایران چیست، برای من در درجه چندم اهمیت قرار میگیرد و مثل همه ماها که عقاید سیاسی متفاوتی داریم و برای من به عنوان یک شهروند کانادایی این مهم است نمایندهای را که به او رای دادهام، چگونه وظیفهاش را انجام داده است. از آن گذشته ما در دولتها میبینیم وزرای مختلفی، وزارت خانه گوناگونی را تصدیگری میکنند که لزوما با تخصص حرفهای و دانش آنها منطبق نیست. شاید به علت مدیریتشان جابهجا میشوند. ولی دکتر مریدی مشاغل دولتی معاونت وزارت خانه یا وزیر تحقیقات و نوآوری را وقتی تصدی کردند، کاملا با تخصص او به عنوان یک فرد آکادمیک و دانشگاهی مطابقت کامل داشت. من شخصا در پنج کنفرانس سیاستگذاری علمی که در اتاوا برگزار میشود، شرکت داشتم. در تمام این کنفرانس دکتر مریدی وقتی به عنوان یک مقام دولتی دعوت شد، هرگز پروتکل را اجرا نکرد. هیچ وقت یک سخنرانی کلیشهای که بیشتر وزرا انجام میدهند، انجام نداده است. او وقتی در اینگونه جایگاهها صحبت میکند، دقیقا میداند که دارد راجع به چه چیزی صحبت میکند. دکتر مریدی وقتی با برنده نوبل فیزیک کانادا صحبت میکرد، مثل یک متخصص بحث علمی میکند. شما کمتر وزیری را میبینید که در این سطح بتواند یک چنین مباحثی را مطرح کند. به نظر من این یکی از شانسهای بزرگی بود که دولت انتاریو و مردم استان داشتند.
به عنوان آخرین سوال، میپرسم، بزرگترین نقطه منفی یا ضعف دکتر مریدی در چه چیزی بوده است؟ در یک قضاوت و ارزیابی کاملا منصفانه و بیطرف.
شما کدام آدمی را در روی کره زمین سراغ دارید که نقطه ضعف نداشته باشد. همه ماها نقطه ضعفهایی داریم و نقطه قوتهایی داریم. ولی مسئله مهم آن است که ما نقطه ضعف را در چی نگاه میکنیم. برای من مهمترین نقطه قوت و نقطه ضعف در نقش اجتماعی است که افراد ایفا میکنند. این که عقیده سیاسی شما چیست و به چه شکلی هست، آن سلیقه شخصی شما است. مثلا اگر شما روزنامهنگاری میکنید، این مهم است که کارتان را چقدر بر مبنای درست و شناخته شده این فن انجام میدهید، این موضوع که باور سیاسی شما چیست، چه غذایی را دوست دارید، چه رنگی را دوست دارید، این مسئله کاملا شخصی است. اما اگر این مسائل شخصی شما بخواهد در انجام وظایف حرفهایتان دخالت پیدا کند، آنوقت مشکل ایجاد میشود. در مورد آقای مریدی، عقاید سیاسیاش در کارهای اجرایی هیچ دخالتی نداشته. اگر اینجور بود حتما سیستمهای موجود در جامعه با این کار مقابله میکرد. ولی ما نباید دنبال یک آدم معصوم بگردیم، همه ما هم نقطه ضعفهایی داریم که آقای مریدی هم میتواند داشته باشد.
خیلی متشکرم از صحبتهای خوب و متینی که ارائه کردید.
- سپاسگزارم.
*****
با سلام خدمت شما. امیدوارم تا اینجای مراسم بزرگداشت دکتر مریدی به شما خوش گذشته باشد. لطفا خودتان را معرفی کنید.
- من هاشم مرد مومن هستم. اهل تورنتو. بیست ساله در اینجا اقامت دارم. از ارادتمندان آقای مریدی.
به نظر شما به چه علت حزب لیبرال شکست خورد؟
- همیشه فعالیتهای دولتها، دورهای است، بین لیبرالها و محافظهکاران. در تمام دنیا هم اینگونه است. این موضوع هم یک فرایند طبیعی بود که اتفاق افتاد. هیچ کم و کاستی در حزب لیبرال نبود. من هنوز هم لیبرال هستم. این مسئله یک مقدار جریانهای سیاسی در سطح جهان است که موجب میگردد تا احزاب خاصی با گرایشهای عامه پسند روی کار بیایند.
به نظر شما بهترین کاری که دکتر مریدی انجام داد، چه بوده است؟
دکتر مریدی یک ویژگی خاص خودش را دارد. این ویژگی در جوهره وجود او قرار دارد. نمیتوان خیلی کوتاه به آن اشاره کرد.
حافظ آن روز که این نظم پریشان مینوشت طایر فکرش به دام اشتیاق افتاده بود
دکتر مریدی همیشه در دام اشتیاق گرفتار است. برجستهترین خصوصیت او این بود که خودش بود، نه آنکه مسائل را تنها برای رفاه خودش بلکه برای همه میخواسته است. دکتر مریدی دارای تواناییهایی است که هنوز کاملا شناخته نشده است.
هر انسانی در هر حال ضعف و قوتهایی دارد، آیا دکتر مریدی ضعف هم داشت، اگر داشت چه چیزی بود؟
- بزرگترین ضعف مریدی خمیره ذاتی خودش است. ولی این ضعف حساب نمیشود یک نوع خصلت انسانی است. او اعتماد بیش از حد به ایرانیها داشت، شاید این را بتوان در جواب سوال شما عنوان کرد.
خیلی ممنون از شما.
- موفق باشید.
*****
با سلام به شما، از طرف مجله ایران استار، دوست دارم چند سوالی از شما بپرسم. لطفا خودتان را معرفی نمائید.
- من صبا افراز هستم. پزشک متخصص داخلی. 18 ساله به تورنتو آمدهام. در دانشگاه تورنتو و امریکا درس خواندهام. فوقتخصص از آمریکا گرفتهام.
به چه دلیلی امشب به این مراسم آمدهاید؟
- آمدهام آقای مریدی را ساپورت کنم.
از کدام حزب سیاسی انتاریو راضی هستید؟
- هر کدام از حزبها، لیبرال یا محافظهکار که کار خوبی انجام دهند، راضی هستم.
یکی از خصوصیات مثبت و خوبی دکتر مریدی چیست؟
- به کامیونیتی ایرانی علاقمند هستند، آدم آکادمیک و تحصیل کردهاند. نمونه خوبی برای نشان دادن موقعیت کامیونیتی ایرانی هستند.
مهمترین کاری که برای کامیونیتی ایرانی کردند، چیست؟
- حضور در مجلس انتاریو از طرف ایرانیها.
چه نکته منفی از ایشان میدانید؟
- چیز منفی در ایشان نمیبینم. من تکیه به نقاط مثبت ایشان دارم.
نظرتان در رابطه با برنامه امشب چیست؟
- خیلی برنامه خوبی است. خیلی اشخاص مهمی در جلسه حضور داشتند. این گردهمایی برای جامعه ایرانی بسیار لازم است.
چه توصیهای به جوانها ایرانی در تورنتو دارید؟
- پیشنهاد میکنم، آنها به فعالیتهای اجتماعی رو آورند. این کار برای جامعه ما لازم است.
موفق باشید.
- تشکر میکنم.
*****
با سلام خدمت شما، لطفا خودتان را معرفی کنید.
- من پروانه بدر هستم. به کار املاک و سرمایهگذاری اشتغال دارم. از جلسه امشب که برای قدردانی از دکتر مریدی تشکیل شده بسیار خوشحالم.
علت اینکه حزب لیبرال موفق نشد را در چه میبینید؟
- پروژههای اقتصادی آنها، خوب پیش نرفت.
فکر میکنید در این رابطه دولت محافظهکار موفق خواهد شد؟
- به نظرم فورد خیلی تندرو است. اگر تعادل را برقرار کند، امکان موفقیت آنها بیشتر است.
بهترین کاری که دکتر مریدی انجام داد، چه بود؟
- او یک شخصیت برجسته است که هم ایران و ایرانیان را دوست داردو هم کانادا و کانادایی را. بزرگترین کاری که انجام داد رسمی کردن عید نوروز در کانادا بود. او صدای ایرانیان در مجلس بود. هر جامعهای تا صدایی در مجلس نداشته باشد، آن جامعه دیده نمیشود و دکتر مریدی صدای ایرانیان در مجلس بود.
چه نقطه ضعفی داشتند؟
- من خدایی عرض کنم که هیچ نقطه ضعفی را در او ندیدم. حتی اشتباه هم نداشتند.
متشکرم از شما.
- ممنونم.
*****
با درود به شما. خودتان را مختصر معرفی کنید.
- من شیلا نهرور هستم. به کار تدریس انگلیسی و کارهای هنری اشتغال دارم.
خانم نهرور، امشب برای چه کار به این جلسه آمدهاید؟
- برای بزرگداشت دکتر مریدی که برای جامعه ایرانیان کارهای بزرگ و شایستهای انجام دادند.
به نظر شما، عملکرد حزب لیبرال چگونه بود؟
- بعضی عملکردها موجب نارضایتی و شکست آنها در انتخابات شد.
به نظر شما، بزرگترین امتیاز دکتر مریدی چیست؟
- بهترین خصوصیات او، مردمی بودنشان است. جامعه را خوب میشناسد. در کنار مردم هستند و میدانند که آنها چه میخواهند.
آیا موضوع منفی هم در عملکرد ایشان وجود داشت؟
- اصولا در سیاست نقطهنظرهای مختلف وجود دارد و این نشان از نقطه ضعف نیست. راضی نگاه داشتن همه بخشهای جامعه کار سادهای نیست. ممکن است کسی که دکتر مریدی نتوانسته مطابق میل او عمل کند، از ناراضیها باشد ولی این نقطه ضعف تلقی نمیگردد.
خدانگهدار.
- بسیار خوشحال شدم، خداحافظ.
*****
چه خوب است همینگونه سوالات را از خود دکتر مریدی نیز بپرسیم.
آقای دکتر مریدی، سلام عرض میکنم. امیدوارم همواره سالم و موفق باشید. به نظر شما، برنامه امشب چگونه بود؟
- این برنامه را حدود بیست نفر از دوستان، زحمت کشیدند. حدود سه چهار ماه پیش بعد از انتخابات به من گفتند که میخواهند، این برنامه را انجام دهند. من تشویق کردم آنها را که این زحمت را متقبل نشوند ولی در هر حال آنها کار خودشان را کردند.
در هر حال با توجه به زحمات ده ساله شما، برگزاری یک چنین مراسمی ضروری بود.
- ممنونم، تشکر میکنم.
به نظر شما علت شکست حزب لیبرال در انتخابات چه چیزی بود؟
- یک مقدار جوی که بر علیه لیبرالها قبل از انتخابات بوجود آمد یکی از دلایل بود. شاید هم مردم از لیبرالها خسته شده بودند، بعد از 15 سال حکومت. ولی کلا اگر از روی منطق به قضیه نگاه کنیم. میبینیم که مردم در این انتخابات زیاد به منطق و واقعیتهای جامعه توجه نکردند، آنها بیشتر اسیر دست احساسات خود شدند. مثلا محافظهکارها میگفتند اگر به ما رای بدهید، هزینههای دولت را کم میکنیم. این هزینه کم کردن یعنی کم کردن خدمات به افراد و خانوادهها.
آقای دکتر، بزرگترین نقطه مثبت و حسن شما در این مدت چه چیزی بوده است؟
- من حسنی در خود نمیبینم.
این خودستایی نیست، واقعیت است، بزرگترین کاری که کردید چه بوده است؟
- بزرگترین کاری که به عنوان وزیر و نماینده مجلس توانستم انجام دهم. یکی رسمی کردن عید نوروز بود در پارلمان انتاریو و دوم آموزش رایگان در کالج و دانشگاه برای دانشجویان کم درآمد.
آقای دکتر، به نظر خودتان چه ضعفی در کارها داشتید؟
- من ضعف زیاد دارم، نمیدانم کدام یکی را بگویم. طبیعتا انسان بدون ضعف نیست. بدون اشتباه نیست. جواب به این سوال یک مقدار مشکل است. شاید بیشتر میتوانستم خودم را در سیاست نشان بدهم یا تبلیغ کنم. همین موقعیتی که به من رو کرد تا بتوانم در کابینه خانم کاتلین به عنوان وزیر خدمت بکنم، شاید قبل از آن هم میتوانستم در اینگونه موقعیتها، افتخار همکاری داشته باشم و علت عدم انجام این کار شکسته نفسی فوقالعاده خودم بود.
امیدوارم همواره سالم و موفق د رکنار خانواده و جامعه باشید.
- ممنونم.
*****
این گزارشی مختصر بود از برگزاری جشن قدردانی از یک ایرانی که در خارج از کشور به ایرانی بودن ارزش بخشید. من در پایان میگویم که بهترین کار دکتر مریدی در این مدت جسارت و قبول ریسکی سیاسی با حضور در پارلمان انتاریو و کرسی وزارت بود که او راه را برای جوانان ایرانی-کانادایی باز کرد و به ایرانی بودن"هویت" بخشید تا آنها بتوانند راه او را گستردهتر و با اعتماد به نفس بیشتر ادامه دهند. هر چند که نمیتوان برای شخصیتی مثل دکتر مریدی نقطه ضعف قایل شد ولی یکی از خصوصیاتی که زمینههای اجتماعی آن فراهم نبود ولی دکتر مریدی آن را انجام داد، این بود که او دوست داشت به خواستههای حتی شخصی افراد هم کمک کندو این توقع بیمورد در بعضیها ایجاد میکرد و اگر آنها به خواستههای خود نمیرسند، چنین فکر میکردند که دکتر مریدی کاری برای آنها انجام نداده است. در هر حال دورانی که دکتر مریدی سپری کرد، شاید تکرار شدنی نباشد. برای ایشان آرزوی سلامتی و موفقیت در زندگی کنار خانوادهاش را دارم.
دکتر رضا مریدی دارای دکترای فیزیک از دانشگاه برونل انگلیس است که سابقه استادی دانشگاه در ایران و کانادا را دارد. وی در سال 1990 به همراه خانوادهاش به کانادا مهاجرت کرد و در شهر ریچموندهیل سکونت گزید. مریدی علاوه بر کارهای دانشگاهی، تحقیقاتی و آکادمیک با مطالعه و بررسیهایی که در جامعه ایرانیان کانادا کرد به این نتیجه رسید اگر کامیونیتی ایرانی بخواهد موقعیتی در کانادا داشته باشد باید به فعالیتهای سیاسی و حزبی بپردازد و تواناییها، ارزشها و هویت خود را در جامعه کانادایی به ثبوت برساند. بنابراین با این تفکر و استراتژی دکتر مریدی با انجام مطالعات لازم، وارد حزب لیبرال شد و در سال 2007 با کسب اکثریت آرا از شهر ریچموندهیل به عنوان نخستین ایرانی وارد مجلس انتاریو گردید که این کار دستاورد تاریخی مهمی در آمریکای شمالی برای ایرانیان به حساب میآمد. این انتخاب برای دورههای بعد تکرار گردید و دکتر مریدی متجاوز از ده سال به عنوان نماینده مجلس و همچنین با سمت وزیر تحقیقات و نوآوری دولت انتاریو نه تنها چهره واقعی کامیونیتی ایرانیان را به جامعه کانادایی شناساند بلکه منشاء کارهای ارزشمند دیگری شد که هویت تاریخی و فرهنگی ایرانیان را در جامعه کانادا به دیگر کامیونیتیها نشان داد.
از مهمترین کارهایی که او در این مدت انجام داد میتوان به رسمی شدن عید نوروز، برگزاری سالانه جشن نوروز در پارلمان انتاریو، اخذ کمکهای مالی دولتی و مردمی برای برخی از موسسات ایرانی مانند بنیاد پریا و بنیاد ایرانیکا، معاف کردن فرزندان دانشجوی خانوادههای کمدرآمد از پرداخت شهریه، باز کردن راه سیاسی حضور سایر افراد از کامیونیتی ایرانیان به پارلمان فدرال و استان انتاریو، خدمات رسانی به افراد جامعه ایرانی، اشاره کرد.
در سالن مجلل LEPARC خیابان لزلی، جمعیتی متجاوز از هزار نفر از افراد گوناگون با تفکرات سیاسی و حزبی متفاوت از کانادایی و ایرانی جمع شدند تا از خدمات ده ساله دکتر مریدی به جامعه ایرانی، جامعه کانادایی و موسسات آموزشی، تحقیقاتی و دانشگاهی تشکر و قدردانی به عمل آورند و به او بگویند که جامعه هوشمند کانادایی و ایرانی هیچگاه این فعالیتهای ارزشمند را فراموش نخواهد کرد و نام دکتر رضا مریدی نه تنها در تاریخ جامعه فعال کانادا بلکه در دلهای دولت دارانش جاوید خواهد ماند.
جلسه با نواختن سرود ملی زیبای کانادا به زبانهای مختلف از جمله زبان فارسی با اجرای حسن انعامی آغاز گردید. سپس پیام تصویری جاستین ترودو نخست وزیر کانادا برای حضار پخش شد آنگاه افراد مختلف سیاسی، حزبی، علمی و دانشگاهی هر یک با صحبتهای خود از زحمات این مرد سیاست و علم و دانشگاه تقدیر کردند. جان توری شهردار تورنتو، جان میلز مدیر مسئول موسسه سلامت مکنزی، کاتلین وین نخست وزیر سابق انتاریو، دکتر مهرداد حریری، کاوه شهروز، نازنین افشینجم و حسن داعی از سخنرانان شب قدردانی از دکتر مریدی بودند. یکی از بخشهای جالب این برنامه هنگامی بود که "دیوید بارو" شهردار ریچموندهیل و بعضی از اعضای شورای این شهر، اعلام کردند که به مناسبت فعالیتهای سازنده دکتر مریدی در ریچموندهیل، خیابانی را به نام زادگاه ایشان ارومیه (URMIA AV) نامگذاری کردهاند، این موضوع سورپرایز بزرگی برای دکتر مریدی بود و باید گفت این نامگذاری از همه چیزهای دیگر برای این فرزند ارومیه شایستهتر و قطعا شیرینتر بود.
آنگاه دکتر مریدی ضمن سخنرانی از همه کسانی که در این مدت ده سال با او همکاری داشتند، افرادی که در جلسه سخنرانی نمودند و از کلیه فعالان و برنامهریزان جلسه، بویژه، علی وکیلی که زحمات زیادی را برای برپایی این مراسم متقبل شده بود تشکر و سپاسگزاری کرد. جشن با ارائه برنامههای هنری، رقص محلی گروه لنا، همراهی دیجی سیامک و صرف شام و شیرینی در حدود ساعت 11 شب به پایان رسید.
در زمان برگزاری این مراسم فرصتی حاصل شد که با چند نفر از شرکت کنندگان مصاحبهای حضوری داشته باشم که توجه خوانندگان را به آن جلب میکنم:
از دکتر محمد تاج دولتی روزنامه نگار و کنشگر فعال جامعه ایرانی پرسیدم:
به نظر شما چه چیزی باعث شد که حزب لیبرال با کرسیهای خیلی کم رقابت انتخابی استان انتاریو را به محافظه کاران واگذار کرد؟
- اگر بخواهیم بررسی کلی بکنیم که چرا حزب لیبرال کرسیهای خود را در مجلس انتاریو از دست داد، این موضوع وقتگیر و طولانی میشود ولی آن چیزی که بهطور کلی میتوان گفت چند دلیل مهم دارد، اولین موضوع همه گیر شدن پوپولیسم در دنیا است و بویژه در آمریکا، بعد از انتخابات اخیر ریاست جمهوری. امروزه تقریبا در همه جهان سیاست مداران دچار یک بحران بیسابقه شدهاند. چون کسانی به میدان آمدهاند که برخلاف سیاستمداران گذشته با همه خوبیها و بدیهایشان، آن ویژگی خاص سیاستمداری را ندارند. یعنی از چند سال پیش به این طرف، ما میبینیم، افرادی که به هیچ وجه سابقه فعالیت در کارهای سیاسی ندارند، وارد مبارزه سیاسی شدهاند و برای مشکلات بسیار پیچیده جامعه امروز راه حلهای خیلی سادهای عرضه میکنند. مردم و رای دهندگان گرایش به افرادی پیدا کردهاند که برای مشکلات راه حلهای آنی ارائه میدهند و مثلا موضوع مالیاتی که افراد میدهند و روی آن حساسند، سیاستمدار بیتجربه جدید اگر بگوید من مالیاتها را ده درصد کم میکنم، کمتر کسانی هستند که توجه کنند چگونه این کار ممکن است؟ چون اغلب هزینههای دولت بر اساس اخذ مالیات تامین میشود اگر کسی بخواهد ده درصد این مالیات را کم کند این تداعی پیش میآید که یا او باید از یک منبع غیر مشخص این رقم کم شده را جبران کند و یا اینکه معادل رقم کم شده از خدمات عمومی که به مردم داده میشود کسر گردد. مردم به این نکتهها توجه نمیکنند. مثلا در همین انتخابات اخیر انتاریو، محافظهکارها گفتند مالیات شما را کم میکنیم، مردم فکر نکردند که اگر مالیات کم شود کاری که لیبرالها درباره رایگان کردن شهریه دانشجویان کم درآمد انجام داده بودند یا معافیت و بالا بردن امکانات مهدکودکها، اینگونه خدمات باید به شکل سابق برگردد تا بتوان مالیاتها را کم کرد. بنابراین شاید بیش از آن مقداری که از مالیات کم میشود از خدمات عمومی ارائه شده کسر میشود تا بودجه دولت توازن پیدا کند. وقتی مردم به اینگونه نکات توجه نکنند، شیفته شعارهای پوپولیستی میشوند و به آنها رای میدهند.
من میتوانم از صحبتهای شما این نتیجه را بگیرم که دولت انتخابی اخیر محافظهکاران یک دولت پوپولیسم است؟
- نمیشود به این صورت عنوان کرد، به هر حال این دولت در جامعه دموکراتیک منتخب یک بخشی از مردم است. مردم آزادانه رای دادهاند. باید به انتخاب مردم احترام گذاشت. ما باید سیاستهای اجرایی دولت اخیر را مورد به مورد بررسی کنیم. ببینیم سیاستهایی که دولت جدید به اجرا میگذارد، در دراز مدت و کوتاه مدت به نفع جامعه بهطور کلی و مردم انتاریو هست یا نیست. یک مشکل دیگری هم که لیبرالها داشتند این است که دقت نکردند و شاید قادر نبودند، کارهایی را که انجام دادند و مفید بوده، بهطور شایسته و مطلوب به اطلاع مردم برسانند.
به نظر شما بهترین و مهمترین کاری که دکتر مریدی در دوران خدمات سیاسی خود انجام داد چه چیزی بود؟
- من کارنامه سیاسی دهساله دکتر مریدی را از دید یک شهروند کانادایی نگاه میکنم. کارنامه عملکردی ایشان بسیار مثبت است. حتی هیچ کدام از مخالفان سیاسی دکتر مریدی در احزاب دیگر در طول سالها، کوچکترین ایرادی به عملکرد و وظیفهای که او انجام داده ، نتوانستند بگیرند. یعنی دکتر مریدی سیاستمداری بود که وظیفهاش را به درستی انجام داده است. این برای من به عنوان یک شهروند کانادایی بالاترین ارزش را دارد. اینکه آقای مریدی عقیده سیاسیاش راجع به ایران چیست، برای من در درجه چندم اهمیت قرار میگیرد و مثل همه ماها که عقاید سیاسی متفاوتی داریم و برای من به عنوان یک شهروند کانادایی این مهم است نمایندهای را که به او رای دادهام، چگونه وظیفهاش را انجام داده است. از آن گذشته ما در دولتها میبینیم وزرای مختلفی، وزارت خانه گوناگونی را تصدیگری میکنند که لزوما با تخصص حرفهای و دانش آنها منطبق نیست. شاید به علت مدیریتشان جابهجا میشوند. ولی دکتر مریدی مشاغل دولتی معاونت وزارت خانه یا وزیر تحقیقات و نوآوری را وقتی تصدی کردند، کاملا با تخصص او به عنوان یک فرد آکادمیک و دانشگاهی مطابقت کامل داشت. من شخصا در پنج کنفرانس سیاستگذاری علمی که در اتاوا برگزار میشود، شرکت داشتم. در تمام این کنفرانس دکتر مریدی وقتی به عنوان یک مقام دولتی دعوت شد، هرگز پروتکل را اجرا نکرد. هیچ وقت یک سخنرانی کلیشهای که بیشتر وزرا انجام میدهند، انجام نداده است. او وقتی در اینگونه جایگاهها صحبت میکند، دقیقا میداند که دارد راجع به چه چیزی صحبت میکند. دکتر مریدی وقتی با برنده نوبل فیزیک کانادا صحبت میکرد، مثل یک متخصص بحث علمی میکند. شما کمتر وزیری را میبینید که در این سطح بتواند یک چنین مباحثی را مطرح کند. به نظر من این یکی از شانسهای بزرگی بود که دولت انتاریو و مردم استان داشتند.
به عنوان آخرین سوال، میپرسم، بزرگترین نقطه منفی یا ضعف دکتر مریدی در چه چیزی بوده است؟ در یک قضاوت و ارزیابی کاملا منصفانه و بیطرف.
شما کدام آدمی را در روی کره زمین سراغ دارید که نقطه ضعف نداشته باشد. همه ماها نقطه ضعفهایی داریم و نقطه قوتهایی داریم. ولی مسئله مهم آن است که ما نقطه ضعف را در چی نگاه میکنیم. برای من مهمترین نقطه قوت و نقطه ضعف در نقش اجتماعی است که افراد ایفا میکنند. این که عقیده سیاسی شما چیست و به چه شکلی هست، آن سلیقه شخصی شما است. مثلا اگر شما روزنامهنگاری میکنید، این مهم است که کارتان را چقدر بر مبنای درست و شناخته شده این فن انجام میدهید، این موضوع که باور سیاسی شما چیست، چه غذایی را دوست دارید، چه رنگی را دوست دارید، این مسئله کاملا شخصی است. اما اگر این مسائل شخصی شما بخواهد در انجام وظایف حرفهایتان دخالت پیدا کند، آنوقت مشکل ایجاد میشود. در مورد آقای مریدی، عقاید سیاسیاش در کارهای اجرایی هیچ دخالتی نداشته. اگر اینجور بود حتما سیستمهای موجود در جامعه با این کار مقابله میکرد. ولی ما نباید دنبال یک آدم معصوم بگردیم، همه ما هم نقطه ضعفهایی داریم که آقای مریدی هم میتواند داشته باشد.
خیلی متشکرم از صحبتهای خوب و متینی که ارائه کردید.
- سپاسگزارم.
*****
با سلام خدمت شما. امیدوارم تا اینجای مراسم بزرگداشت دکتر مریدی به شما خوش گذشته باشد. لطفا خودتان را معرفی کنید.
- من هاشم مرد مومن هستم. اهل تورنتو. بیست ساله در اینجا اقامت دارم. از ارادتمندان آقای مریدی.
به نظر شما به چه علت حزب لیبرال شکست خورد؟
- همیشه فعالیتهای دولتها، دورهای است، بین لیبرالها و محافظهکاران. در تمام دنیا هم اینگونه است. این موضوع هم یک فرایند طبیعی بود که اتفاق افتاد. هیچ کم و کاستی در حزب لیبرال نبود. من هنوز هم لیبرال هستم. این مسئله یک مقدار جریانهای سیاسی در سطح جهان است که موجب میگردد تا احزاب خاصی با گرایشهای عامه پسند روی کار بیایند.
به نظر شما بهترین کاری که دکتر مریدی انجام داد، چه بوده است؟
دکتر مریدی یک ویژگی خاص خودش را دارد. این ویژگی در جوهره وجود او قرار دارد. نمیتوان خیلی کوتاه به آن اشاره کرد.
حافظ آن روز که این نظم پریشان مینوشت طایر فکرش به دام اشتیاق افتاده بود
دکتر مریدی همیشه در دام اشتیاق گرفتار است. برجستهترین خصوصیت او این بود که خودش بود، نه آنکه مسائل را تنها برای رفاه خودش بلکه برای همه میخواسته است. دکتر مریدی دارای تواناییهایی است که هنوز کاملا شناخته نشده است.
هر انسانی در هر حال ضعف و قوتهایی دارد، آیا دکتر مریدی ضعف هم داشت، اگر داشت چه چیزی بود؟
- بزرگترین ضعف مریدی خمیره ذاتی خودش است. ولی این ضعف حساب نمیشود یک نوع خصلت انسانی است. او اعتماد بیش از حد به ایرانیها داشت، شاید این را بتوان در جواب سوال شما عنوان کرد.
خیلی ممنون از شما.
- موفق باشید.
*****
با سلام به شما، از طرف مجله ایران استار، دوست دارم چند سوالی از شما بپرسم. لطفا خودتان را معرفی نمائید.
- من صبا افراز هستم. پزشک متخصص داخلی. 18 ساله به تورنتو آمدهام. در دانشگاه تورنتو و امریکا درس خواندهام. فوقتخصص از آمریکا گرفتهام.
به چه دلیلی امشب به این مراسم آمدهاید؟
- آمدهام آقای مریدی را ساپورت کنم.
از کدام حزب سیاسی انتاریو راضی هستید؟
- هر کدام از حزبها، لیبرال یا محافظهکار که کار خوبی انجام دهند، راضی هستم.
یکی از خصوصیات مثبت و خوبی دکتر مریدی چیست؟
- به کامیونیتی ایرانی علاقمند هستند، آدم آکادمیک و تحصیل کردهاند. نمونه خوبی برای نشان دادن موقعیت کامیونیتی ایرانی هستند.
مهمترین کاری که برای کامیونیتی ایرانی کردند، چیست؟
- حضور در مجلس انتاریو از طرف ایرانیها.
چه نکته منفی از ایشان میدانید؟
- چیز منفی در ایشان نمیبینم. من تکیه به نقاط مثبت ایشان دارم.
نظرتان در رابطه با برنامه امشب چیست؟
- خیلی برنامه خوبی است. خیلی اشخاص مهمی در جلسه حضور داشتند. این گردهمایی برای جامعه ایرانی بسیار لازم است.
چه توصیهای به جوانها ایرانی در تورنتو دارید؟
- پیشنهاد میکنم، آنها به فعالیتهای اجتماعی رو آورند. این کار برای جامعه ما لازم است.
موفق باشید.
- تشکر میکنم.
*****
با سلام خدمت شما، لطفا خودتان را معرفی کنید.
- من پروانه بدر هستم. به کار املاک و سرمایهگذاری اشتغال دارم. از جلسه امشب که برای قدردانی از دکتر مریدی تشکیل شده بسیار خوشحالم.
علت اینکه حزب لیبرال موفق نشد را در چه میبینید؟
- پروژههای اقتصادی آنها، خوب پیش نرفت.
فکر میکنید در این رابطه دولت محافظهکار موفق خواهد شد؟
- به نظرم فورد خیلی تندرو است. اگر تعادل را برقرار کند، امکان موفقیت آنها بیشتر است.
بهترین کاری که دکتر مریدی انجام داد، چه بود؟
- او یک شخصیت برجسته است که هم ایران و ایرانیان را دوست داردو هم کانادا و کانادایی را. بزرگترین کاری که انجام داد رسمی کردن عید نوروز در کانادا بود. او صدای ایرانیان در مجلس بود. هر جامعهای تا صدایی در مجلس نداشته باشد، آن جامعه دیده نمیشود و دکتر مریدی صدای ایرانیان در مجلس بود.
چه نقطه ضعفی داشتند؟
- من خدایی عرض کنم که هیچ نقطه ضعفی را در او ندیدم. حتی اشتباه هم نداشتند.
متشکرم از شما.
- ممنونم.
*****
با درود به شما. خودتان را مختصر معرفی کنید.
- من شیلا نهرور هستم. به کار تدریس انگلیسی و کارهای هنری اشتغال دارم.
خانم نهرور، امشب برای چه کار به این جلسه آمدهاید؟
- برای بزرگداشت دکتر مریدی که برای جامعه ایرانیان کارهای بزرگ و شایستهای انجام دادند.
به نظر شما، عملکرد حزب لیبرال چگونه بود؟
- بعضی عملکردها موجب نارضایتی و شکست آنها در انتخابات شد.
به نظر شما، بزرگترین امتیاز دکتر مریدی چیست؟
- بهترین خصوصیات او، مردمی بودنشان است. جامعه را خوب میشناسد. در کنار مردم هستند و میدانند که آنها چه میخواهند.
آیا موضوع منفی هم در عملکرد ایشان وجود داشت؟
- اصولا در سیاست نقطهنظرهای مختلف وجود دارد و این نشان از نقطه ضعف نیست. راضی نگاه داشتن همه بخشهای جامعه کار سادهای نیست. ممکن است کسی که دکتر مریدی نتوانسته مطابق میل او عمل کند، از ناراضیها باشد ولی این نقطه ضعف تلقی نمیگردد.
خدانگهدار.
- بسیار خوشحال شدم، خداحافظ.
*****
چه خوب است همینگونه سوالات را از خود دکتر مریدی نیز بپرسیم.
آقای دکتر مریدی، سلام عرض میکنم. امیدوارم همواره سالم و موفق باشید. به نظر شما، برنامه امشب چگونه بود؟
- این برنامه را حدود بیست نفر از دوستان، زحمت کشیدند. حدود سه چهار ماه پیش بعد از انتخابات به من گفتند که میخواهند، این برنامه را انجام دهند. من تشویق کردم آنها را که این زحمت را متقبل نشوند ولی در هر حال آنها کار خودشان را کردند.
در هر حال با توجه به زحمات ده ساله شما، برگزاری یک چنین مراسمی ضروری بود.
- ممنونم، تشکر میکنم.
به نظر شما علت شکست حزب لیبرال در انتخابات چه چیزی بود؟
- یک مقدار جوی که بر علیه لیبرالها قبل از انتخابات بوجود آمد یکی از دلایل بود. شاید هم مردم از لیبرالها خسته شده بودند، بعد از 15 سال حکومت. ولی کلا اگر از روی منطق به قضیه نگاه کنیم. میبینیم که مردم در این انتخابات زیاد به منطق و واقعیتهای جامعه توجه نکردند، آنها بیشتر اسیر دست احساسات خود شدند. مثلا محافظهکارها میگفتند اگر به ما رای بدهید، هزینههای دولت را کم میکنیم. این هزینه کم کردن یعنی کم کردن خدمات به افراد و خانوادهها.
آقای دکتر، بزرگترین نقطه مثبت و حسن شما در این مدت چه چیزی بوده است؟
- من حسنی در خود نمیبینم.
این خودستایی نیست، واقعیت است، بزرگترین کاری که کردید چه بوده است؟
- بزرگترین کاری که به عنوان وزیر و نماینده مجلس توانستم انجام دهم. یکی رسمی کردن عید نوروز بود در پارلمان انتاریو و دوم آموزش رایگان در کالج و دانشگاه برای دانشجویان کم درآمد.
آقای دکتر، به نظر خودتان چه ضعفی در کارها داشتید؟
- من ضعف زیاد دارم، نمیدانم کدام یکی را بگویم. طبیعتا انسان بدون ضعف نیست. بدون اشتباه نیست. جواب به این سوال یک مقدار مشکل است. شاید بیشتر میتوانستم خودم را در سیاست نشان بدهم یا تبلیغ کنم. همین موقعیتی که به من رو کرد تا بتوانم در کابینه خانم کاتلین به عنوان وزیر خدمت بکنم، شاید قبل از آن هم میتوانستم در اینگونه موقعیتها، افتخار همکاری داشته باشم و علت عدم انجام این کار شکسته نفسی فوقالعاده خودم بود.
امیدوارم همواره سالم و موفق د رکنار خانواده و جامعه باشید.
- ممنونم.
*****
این گزارشی مختصر بود از برگزاری جشن قدردانی از یک ایرانی که در خارج از کشور به ایرانی بودن ارزش بخشید. من در پایان میگویم که بهترین کار دکتر مریدی در این مدت جسارت و قبول ریسکی سیاسی با حضور در پارلمان انتاریو و کرسی وزارت بود که او راه را برای جوانان ایرانی-کانادایی باز کرد و به ایرانی بودن"هویت" بخشید تا آنها بتوانند راه او را گستردهتر و با اعتماد به نفس بیشتر ادامه دهند. هر چند که نمیتوان برای شخصیتی مثل دکتر مریدی نقطه ضعف قایل شد ولی یکی از خصوصیاتی که زمینههای اجتماعی آن فراهم نبود ولی دکتر مریدی آن را انجام داد، این بود که او دوست داشت به خواستههای حتی شخصی افراد هم کمک کندو این توقع بیمورد در بعضیها ایجاد میکرد و اگر آنها به خواستههای خود نمیرسند، چنین فکر میکردند که دکتر مریدی کاری برای آنها انجام نداده است. در هر حال دورانی که دکتر مریدی سپری کرد، شاید تکرار شدنی نباشد. برای ایشان آرزوی سلامتی و موفقیت در زندگی کنار خانوادهاش را دارم.
اگر شما همکاری گرامی ما هستی، مرسی که این مطلب را خواندی، اما کپی نکن و با تغییر به نام خودت نزن، خودت زحمت بکش!
پروتکل علمی - پزشکی جهانی برای مقابله کلیه ویروسهایی مانند کرونا که انتقالشان از طریق بسته هوایی است:
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.
Date: Wednesday, October 17, 2018 - 20:00
درباره نویسنده/هنرمند
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو