پایان اشغال مجلس آمریکا توسط معترضان طرفدار ترامپ با ۴ کشته در روز اعلان ریاست جمهوری بایدن و پیروزی دموکراتها در جورجیا
روز گذشته آمریکا به طرز شگفتانگیزی درگیر یک بحران داخلی شد. ماجرا از جایی شروع شد که دونالد ترامپ در روز تصویب پیروزی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا از طرفدارانش خواست مقابل کنگره بروند و به این تصویب اعتراض کنند. نتیجه این درخواست ترامپ، نیمه کاره ماندن جلسه نمایندگان و تسخیر بخشهایی از کنگره توسط حامیان تندرو ترامپ بود.
از طرفی ورود این افراد به کنگره آمریکا تصاویر بسیار عجیب و غریبی را رقم زد که در طول تاریخ تاسیس کشور آمریکا بیسابقه بوده به شکلی که جورج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا آنرا "اتفاقی در جمهوری موز (گُل و بلبل)" نامید. جالبتر اینکه تعدادی از این افراد پرچم ایالت موتلفه آمریکا را به دست داشتند که شامل سیزده ایالت جنوبی بود که در جنگهای داخلی آمریکا (۱۲ آوریل ۱۸۶۱ – ۹ مه ۱۸۶۵) مقابل ایالتهای شمالیها جنگیدند.
این حمله در حالی انجام شد که قرار بود تعدادی از نمایندگان جمهوریخواه حامی ترامپ به نتیجه انتخابات اعتراض کنند اما تنها در ظرف چند ساعت و به درخواست ترامپ این موضوع از یک راهپیمایی خیابانی تبدیل به اشغال مجلس آمریکا شد بطوریکه برخی از معترضان با شکستن دربها و پنجرهها وارد صحن مجلس شده و روی صندلی ریاست مجلس نشستند.
پلیس واشنگتن گفت در جریان هجوم طرفداران ترامپ حداقل یک زن در ساختمان کنگره مورد اصابت گلوله لباس شخصیها قرار گرفت و در بیمارستان درگذشت و معترضان علاوه بر غارت مجلس، با بالا رفتن از دیوارهای مجلس و سپس روی تراس آن آتش بپا کردند. این حمله دهها زخمی و دهها دستگیری را نیز همراه با کشف و ضبط سلاح بدنبال داشته است.
اندکی پس از آن، ترامپ ویدئویی را در توییتر منتشر کرد و دوباره ادعاهای خود را در مورد سرقت انتخابات را تکرار کرد و در پایان از اما معترضان خواست "اکنون به خانه بروید". به همین دلیل توییتر و فیسبوک حساب ترامپ را به مدت ۱۲ ساعت بستند و دو پُست او را نیز حذف کردند.
در طرف مقال هم مقامات انتظامی همزمان با تاریکی شب با استفاده از نارنجکهای کوبه ای سعی در پاکسازی منطقه پیرامون پایتخت داشتند و به همین دلیل ابرهای بزرگی از گاز اشک آور به وجود آمد. در عین حال پلیس با تجهیزات کامل ضد شورش از پلههای غربی کنگره پایین رفت و با تظاهرکنندگان درگیر شد. پنتاگون گفته است که حدود ۱,۱۰۰ عضو گارد ملی برای مدیریت این فضا به میدان آمده بودند و شهردار واشنگتن نیز قانون منع تردد اعلان کرد.
سرانجام در پاسی از شب گذشته کنگره آمریکا با وجود چند اعلان مخالفت، ریاست جمهوری بایدن را تایید کرد.
ترودو: نگران آمریکا هستیم
- جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا هم در مورد صحنه های خشونت آمیز این اتفاق ابراز نگرانی کرد. ترودو گفت: "بدیهی است که ما نگران هستیم و اوضاع را لحظه به لحظه دنبال می کنیم. من فکر میکنم نهادهای دموکراتیک آمریکا قوی هستند و امیدوارم که به زودی همه چیز به حالت عادی برگردد".
- در واکنش به این اتفاقها جو بایدن گفت که دموکراسی ایالات متحده تحت "حمله بی سابقهای" است و ترامپ را به حضور در تلویزیون ملی و خواستار پایان "این محاصره" فراخواند.
- مایک پنس، معاون دونالد ترامپ که به نمایندگی از او در کنگره حاضر شده بود برخلاف رئیس خودش از معترضان به صراحت خواست صحنه اعتراض را ترک کنند. پنس در یک توییت در اعتراض به اشغال کنگره گفت: "این حمله به پایتخت کشور ما قابل تحمل نخواهد بود و افراد درگیر تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت".
- باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا نیز حمله به کنگره را "لحظه ای ننگین و شرم آور برای کشور" عنوان کرد که در تاریخ ثبت خواهد شد. حملهای که به گفته اوباما "به تحریک یک رئیس جمهور جاری انجام شد که به بیان اظهارات دروغ درباره نتیجه یک انتخابات قانونی ادامه می دهد".
- جرج بوش نیز با محکوم کردن حمله به کنگره آمریکا گفت که به طور شخصی در مراسم تحلیف جو بایدن شرکت خواهد کرد.
- بیل کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا هم رویدادهای این روز را تعرضی خواند که "محصول بیش از چهار سال سمی کردن سیاست، پراکندن عمدی سوءاطلاعات، و کاشتن تخم بی اعتمادی .... و دشمن کردن مردم آمریکا با یکدیگر است".
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.
- زنی که چهارشنبه به ضرب گلوله لباس شخصیها در داخل مجلس آمریکا بر اثر شلیک گلوله کشته شد، "اشلی بابیت"، طرفدار ترامپ و یک سرباز جانباز با ۱۴ سال خدمت بوده که چهار دوره در نیروی هوایی خدمت کرد و ساکن سن دیگو بود. بجز وی یک زن و دو مرد دیگر نیز در محوطه مجلس آمریکا کشته شدهاند.
- دهها پلیس، و بنا به یک گزارش ۱۵ پلیس زخمی شدند.
- حداقل ۵۲ نفر دستگیر شدند.
- دو ماده منفجره توسط پلیس در نزدیکی مقرهای هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه یافت و خنثی شد.
- پلیس به سوی معترضان گلوله فلفلی و گاز اشکآور شلیک کرد.
- هم پلیس و هم معترضان به سوی یکدیگر اسلحه کشیدند و در چند مورد شلیک نیز کردند. مجموعا ۱۱ اسلحه و چندین کوکتل مولوتوف کشف و ضبط شد.
- معترضان دهها پنجره و در را شکسته، روی بالکن مجلس آتش بپا نموده، ساختمان مجلس را غارت کرده و همه تجهیزات رسانهای را نیز در یک نقطه جمع کرده و معدوم کردند.
- با دو پیروزی دموکراتها در انتخابات مجلس سنا در جورجیا، تعداد نمایندگان دو حزب آمریکا در سنا اکنون ۵۰-۵۰ خواهد بود، که با انتصابی بودن معاون و جانشین رئیس جمهور، کاملا هریس، یک دموکرات دیگر به مجلس سنا اضافه میشود و بدین ترتیب اکثریت مجلس سنا به نفع بایدن میگردد. دموکراتها پیشتر در مجلس نمایندگان اکثریت را کسب کرده بودند.
- این روز برای خواندن شمارش آرا گواهیهای ایالتها در سنا و اعلان گواهی نهایی رئیس جمهور بعدی آمریکا بود. پس از خواندن ۱۲ مورد گواهی چند ایالت به نفع ترامپ، معترضان موفق به ورود به مجلس و به تعطیل کشیدن آن به مدت حدودا ۳ ساعت شدند که با ورود نیروهای ویژه به عقب رانده شدند. پس از بیرون کردن معترضان از مجلس و گشایش مجدد، برخی از سناتورهای جمهوریخواه با صدور گواهی پیروزی بایدن از ایالت آریزونا مخالفت کردند که بعدا این اعتراض مورد قبول واقع نگرفت. سرانجام در ساعت ۲ صبح هر دو مجلس رای به ریاست جمهوری بایدن دادند.
- تظاهرات امروز که به درخواست ترامپ انجام شد "آمریکا را نجات دهیم" نام داشت. معترضان طرفدار ترامپ شعار میدادند که "برای ترامپ میجنگم" و ترامپ در این تجمع اعلام کرد که "هرگز شکست را نخواهد پذیرفت" و از جمعیت خواست تا به سمت مجلس آمریکا برود و شعار داد: "ما هرگز کوتاه نمیآییم".
- حمله ساعت ۲ بعدازظهر شروع شد و ساعت ۵ عصر پلیس شروع به بیرون کردن جمعیت کرد. حدود ساعت ۷ عصر تمیزکاری محوطه شروع و ساعت ۸:۳۰ عصر جلسه کنگره مجددا آغاز گردید و سرانجام ساعت ۲ پس از نیمه شب هر دو مجلس نمایندگان و سنا آمریکا ریاست جمهوری بایدن را تصویب کردند.
- شهردار واشنگتن، پایتخت آمریکا از ساعت ۶ عصر تا ۶ صبح وضعیت منع آمد و شد اعلام کرد و سپس آنرا تا ۱۵ روز تمدید کرد و از پنتاگون درخواست اعزام نیروی کمکی نمود.
- بایدن گفت: "یورش به کنگره، شکستن شیشهها، اشغال دفاتر در سنای ایالات متحده، زیر و رو کردن میزها در مجلس نمایندگان و به خطر انداختن ایمنی مقامهای منتخب مردم؛ اسم این کارها اعتراض نیست، شورش است". او معترضان را یاغی نامید.
- ۲ ساعت طول کشید تا ترامپ گفت: "درد شما را می فهمم. رنج شما را می فهمم. انتخاباتی داشتیم که از ما دزدیدند. انتخاباتی همراه با یک پیروزی بزرگ، چیزی که همه می دانند به خصوص حزب مخالف. من دوستتان دارم اما حالا به خانه بروید. صلح باید برقرار باشد".
- برخی از سناتورها خواستار عزل ترامپ و جایگزینی او با پنس طبق متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا شدند و چند نماینده مجلس نیز خواستار نوشتن لایحه استیضاح و عزل فوری ترامپ شدند.
- رسانههای آنلاین توییتر و فیس بوک دو پست ترامپ را حذف کرده و حساب وی را به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت مسدود کردند.
- بیبیسی فارسی در قسمتی از گزارشش آورده: که در تصاویر دریافتی داخل مجلس "خشونت و درگیری دیده نمیشود" و در خارج مجلس "حضور معترضان آرام" وجود دارد که پس از مدتی کلمه آرام را حذف کرد. بیبیسی چندین گزارش مفصل دیگر در این باره نوشته که در آن به حملات، درگیریها و خشونتها اشاره شده است.
در حالیکه مجلس چندین ساعت به همین علت بسته شده و نمایندگان به مکانهای امن برده شده بودند، صدای آمریکا فقط با ارائه یک مطلب و چندین عکس که در هیچکدام از آنها نشانی از درگیری جدی دیده نمیشود (عکس زیر حداکثر خشونت این گزارش است) نوشته که "فعالیتهای کنگره برای دقایقی متوقف شد. بعد از چند دقیقه جلسه مجلس نمایندگان آغاز شد". - فارس نیوز که معترضان را "آشوبگر" نامیده و نوشته که هالیودیها معتقدند این عملیات "تروریستی و کودتا" میباشد. این مقاله به نوعی تدوین شده که بگوید بنا به اعتقاد هالیود و آمریکاییها معترضان آشوبگران کودتاچی هستند:
درباره نویسنده/هنرمند
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو