آمریکا با جنگندههای فوق پیشرفته، حداقل چهار بالن را به همین گمان، روی هوا زده است
اکنون، امروز هفت ماه بعد از این داستان، "ژنرال مارک میلی"، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به شبکه خبری "سیبیاس" گفت که "این بالونها اصلا جاسوسی نکردهاند"!
بالنهای جاسوسی چین یادتان میآید؟ رئیس ارتش آمریکا: این بالنها اصلا از آمریکا جاسوسی نکرده بودند!
مارک میلی گفت: "نیروهای اطلاعاتی {ارتش آمریکا}، بالونها را ارزیابی کردند، یک ارزیابی با اطمینان بالا، و اکنون مشخص شده که بالونها هیچ جمعآوری اطلاعاتی نداشتهاند". این در حالیست که آمریکا و کانادا چندین روز اعلان میکردند که این بالنهای پیشرفته مشغول جاسوسی بودهاند و حتی چین چندین بالن مشابه دیگر را روی آمریکای جنوبی هم فرستاده است.
اکنون این پرسش بوجود میآید که پس چرا این بالنها روی آمریکا و کانادا دیده شدهاند؟ متخصصان آمریکایی تئوریهای مختلفی مطرح میکنند از جمله مهمترین آنها اینکه این بالنها از مسیر خود خارج شدهاند. طبق نقشه منتشر شده توسط ارتش آمریکا، بالن بزرگ سفید رنگ در ابتدا به سمت هاوایی حرکت کرده بود، اما ظاهرا بادهایی با ارتفاع ۶۰,۰۰۰ فوتی بر آن مسلط شدند. میلی میگوید: "این بادها بسیار زیاد هستند و واضحا موتورهای این بالنها نمیتواند در آن ارتفاع بر بادها غلبه کند و جهت بالن را تغییر دهد".
سپس بالون بر فراز آلاسکا و کانادا شناور شد و بعد از مرز کانادا به سمت "بیلینگز" در ایالت مونتانا رفت، همانجایی که "چیس دواک" که در کالج عکاسی روزنامهنگاری خوانده بود، آن را از خیابانی که عبور میکرد دید و عکس گرفت و همین شد سوژه روز اخبار. چیس میگوید: "من به طور اتفاقی از گوشه چشمم متوجه یک نقطه سفید در آسمان شدم. خندیدم و عکس گرفتم، سپس یک ویدیوی سریع گرفتم، و بعد به چند همکارم زنگ زدم تا مطمئن شوم چیزی که میبینم را آنها هم میبینند". دوستش به او گفت که "احتمالا تو دیگر هرگز عکسی مشهورتر از این نخواهی گرفت"، و چیس هم در پاسخ گفت: "نه، من هم فکر نمیکنم که هرگز بتوانم عکسی به این مهمی بگیرم"!
او به روزنامه "بیلینگز" خبر داد و گفت که حاضر است به هرکسی که میخواهد، به رایگان عکسش را بدهد تا استفاده کند و میافزاید: "نمیخواستم از آن موضوع چیزی بسازم، فقط فکر میکردم که این یک موضوع امنیت ملی است و همه آمریکا باید در مورد آن بدانند". هنگامی که یک هواپیمای جاسوسی "یو ۲"، بالون ۲۰۰ فوتی را دنبال میکرد، "آنتونی بلینکن" وزیر امور خارجه آمریکا، سفر مهم خود به چین را لغو کرد و در ۳ فوریه تصمیم چین برای پرواز یک بالون جاسوسی بر فراز قاره آمریکا را "غیرقابل قبول و غیرمسئولانه" خواند.
این موضوع برای چندین روز تبدیل به خبر اول جهان شد و "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا به نیروی هوایی دستور داد به محض رسیدن بالن به اقیانوس اطلس آن را ساقط کنند. "سرهنگ براندون تلز" عملیات ۴ فوریه را برنامهریزی کرد تا زمانیکه بالون به شش مایلی ساحل برسد آن را ساقط کنند. یک جنگنده فوق پیشرفته اف ۲۲ در یک عملیات که تلز آن را "یکی از پیچیدهترین عملیات... با ۳ یا ۴ نفر که هدایت آن را به عهده داشتند" نامید، ۶ بار دور بالن چرخید و سرانجام یک موشک سایدویندر مجهز به دوربین در کلاهکش که با هدایت زمینی کنترل میشد را به آن شلیک کرد تا "به مشکل پایان دهد".
پس سقوط بالن در آب، نیروی دریایی لاشه آن را از اقیانوس اطلس بالا کشید و چند ساعت بعد بود که کارشناسان فنی دریافتند که حسگرهای بالون هرگز در قاره ایالات متحده فعال نشده بودند اما هرگز چنین خبری را نیز اعلان نکردند. اما تا همین زمان و تا اینکه خبر به کاخ سفید برسد، آسیب کلی به روابط ایالات متحده و چین وارد شده بود. در ۲۱ ماه مه، بایدن گفت: "این بالون احمقانه که حامل تجهیزات جاسوسی به اندازه دو واگن باری بود و بر فراز ایالات متحده پرواز میکرد، سرنگون شد". اکنون مشخصا لحن آمریکا تغییر کرده است.
بالنهای دیگر
در این رابطه حداقل سه بالن دیگر نیز وجود داشتهاند. در جریان زدن بالنی که در مرز آمریکا و کانادا بود، اولین موشک فوق پیشرفته، که کنترل از زمین هم داشته، از بهترین جت جنگی تاریخ جهان از آمریکا، از یک فاصله نزدیک به یک بالن ۶۰ متری در هوای ساکن شلیک شده و به آن نخورده بود و به داخل دریاچه "اری" در خاک کانادا سقوط کرده و منفجر هم نشده بود. پس از زدن همه سه بالن دیگر، ژنرال میلی گفته بود که شاید هرگز نتوانند این بالنها (بجز اولین بالن) را پیدا کنند زیرا "در مکانی دور افتاده و شرایط بدی سقوط کردهاند". به گفته ارتش آمریکا، چندین روز تلاش برای یافتن بالنها به نتیجه نرسید و این بالنها هرگز پیدا نشدند. وی در ادامه گفته بود که آمریکا نمیتواند "همه اطلاعاتی که بدست میآورد" را در اختیار مردم بگذارند. کانادا بعدا اعلان کرد که آمریکا هیچ اطلاعاتی در این زمینه را در اختیار این کشور قرار نمیدهد و چندی بعد نیز ترودو گفت که احتمالا این "بالنها بیخطر" بودند. چندین شرکت خصوصی در این مدت اظهار داشتهاند که بالنهای هواشناسی خود را از دست دادهاند.
جاسوسی بود یا نبود؟
اما در پاسخ به این سوال که آیا این یک بالون جاسوسی بود یا نبود؟ میلی پاسخ داد: "من میتوانم بگویم این یک بالون جاسوسی بود که با اطمینان بالایی میدانیم هیچ اطلاعاتی ندارد و هیچ اطلاعاتی را به چین منتقل نکرده است". چین اما میگوید فقط بالن اول به این کشور تعلق دارد و این یک بالن هواشناسی بوده است. رسانه "شینهوا" که امروز به این موضوع پرداخته، به همراه برخی از خوانندگانش چندین پرسش مطرح کرده: "چرا میلی توضیح نداد که چرا این بالن جاسوسی در نقطهای که باید جاسوسی کند، اصلا جاسوسی نکرده، و یا اینکه احتمالا حتی این گفته که این بالنها برای جاسوسی بودهاند با تحقیقات بیشتر، تغییر کند و غلط درآید. چرا ایالات متحده نتایج کامل این تحقیقات را در سطح جهانی منتشر نمیکند؟ چگونه ارتش آمریکا به این نتیجه رسیده که بالنها جاسوسی نکردهاند؟ چرا زودتر این خبر را منتشر نکردهاند و اکنون نیز آن را خبر اول نمیکنند؟".
بیشتر بخوانید:
- شوک، عصبانیت و خنده در مجلس: هواپیماهای کانادا برای زدن بالنهای چینی حتی نتوانستند از باند فرودگاه بلند شوند
- اعلان وضعیت آماده باش در کانادا و آمریکا؛ جنگنده آمریکایی برای دومین بار طی ۲۴ ساعت، یک شی پرنده را لب مرز کانادا سرنگون کرد
- نیروی دفاعی هوافضای آمریکای شمالی، به درخواست کانادا یک شی ناشناس را بر فراز خاکش در یوکان ساقط کرد
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.
درباره نویسنده/هنرمند
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو