در این گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا که توسط گلوبال نیوز منتشر شده آمده است علیرضا عنقائی صاحب این صرافی که از طریق سرمایهگذاری به کانادا مهاجرت کرده به کمک به دولت ایران در مخفیکاری برای "انتقال پول به کانادا متهم" شده است.
داستان اتهامات علیرضا عنقائی، صراف ایرانی در کانادا به اتهام همکاری مالی با جمهوری اسلامی
سرویس اطلاعات امنیتی کانادا در ۲۰ دسامبر ۲۰۱۹ در گزارشی درباره آقای عنقایی به عنوان صاحب صرافی ONG Currency Exchange Inc در پلازای ایرانیان واقع در خیابان یانگ در تورنتو نوشت که این پول برای "دور زدن تحریمها" از طریق دبی هدایت شده است.
کل مبلغی که گفته می شود از ایران به کانادا منتقل شده است مشخص نیست اما در گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا آمده است "ما آن را میلیونی ارزیابی میکنیم". براساس سرویس اطلاعات امنیتی کانادا تنها یک انتقال ۶۰۰ هزار دلار بوده است.
گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا مشخص نکرده که چه زمانی این انتقال انجام شده یا از این پول برای چه استفاده شده است اما در آمده که این فعالیتها به منافع کانادا آسیب میرساند و مخفیانه یا فریبنده است. این گزارش نشان میدهد که چگونه مقامات اطلاعاتی کانادا گمان میکنند جمهوری اسلامی با عبور پول از امارات متحده عربی و استفاده از شرکتهای کوچک مبادله ارز برای انتقال آن به کانادا، از تحریمهای بینالمللی طفره رفته است.
سازمان ملل در سال ۲۰۰۶ و در واکنش به برنامه هستهای ایران تحریمها را علیه ایران آغاز کرد و کانادا در ژوئن ۲۰۱۰ تحریمهای اضافی را اعمال کرد.
شرکت ONG Currency Exchange Inc در ژانویه ۲۰۱۰ به عنوان یک تجارت خدمات پولی کانادایی ثبت شد. سوابق شرکتها نشان میدهد که این تجارت به آدرس خانه آقای عنقایی در ریچموندهیل (محله ایرانینشین شمال تورنتو) ثبت شده و او تنها مدیر آن است. طبق وب سایت خود شرکت ماموریت آن نقل و انتقالات پول به شکل "ایمن و مطمئن" تعریف شده است.
گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا ادعا میکند که شرکت آقای عنقائی از بانک صادرات که توسط دولت ایران کنترل میشود پول به کانادا منتقل میکند. این بانک توسط کانادا تحریم شده و خزانهداری آمریکا ادعا میکند ایران از آن برای تأمین بودجه حماس، حزبالله و دیگر گروههای تروریستی استفاده میکند.
بر اساس گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا آقای عنقائی در تاریخ ۲۷ و ۲۸ نوامبر ۲۰۱۹ در مصاحبه این این مجموعه اعتراف کرده است که صاحب یک شرکت خصوصی مبادله پول است تا وجوهی را از بانک صادرات و سایر فعالان مالی ایران به کانادا منتقل کند.
آقای عنقائی توضیح داد برای انجام این کار بانک صادرات برای دور زدن تحریمها پول را به دبی در امارات متحده عربی منتقل میکند تا از آنجا به شرکت مستقر در کانادا منتقل شد. وی برای شفافیت بیشتر اظهار داشت که میداند روند دور زدن تحریمهای اقتصادی به وضوح غیرقانونی است، با این حال اعتراف کرده است که حداقل سه سال چنین فعالیتهایی را انجام داده است. او همچنین اذعان کرده که دولت ایران از شرکت وی برای انتقال پول به کانادا استفاده کرده و اظهار داشته که برای اجازه دادن به چنین فرآیندی اطمینان حاصل میکند که وجوه در امارات متحده عربی برای دور زدن تحریمهای اقتصادی پردازش میشود.
طبق اطلاعات مرکز تجزیه و تحلیل معاملات مالی و گزارشهای کانادا شرکت ONG Currency Exchange Inc در سال ۲۰۱۲ لغو شده است. عنقائی در حال حاضر تنها مدیر Prestige Right Inc است که در وب سایت آن نوشته سر و کارش "با ابزارهای جراحی با کیفیت بالا و مقرون به صرفه" است. ثبت وب سایت شرکت Prestige Right Inc نشان میدهد که این شرکت Golden Future Inc نیز خوانده شده است. گزارشی در مورد شرکت دیگر وی
QUICKDEAL CURRENCY EXCHANGE INC که در رابطه با تبدیل ارز در نوامبر ۲۰۱۵ در ونکوور کانادا ثبت شده در اسناد سرویس اطلاعاتی و گلوبال نیوز نیامده است.
درخواست شهروندی آقای عنقائی میگوید که او در ONG Currency Exchange Inc در تورنتو کار کرده و تنها مدیر Golden Future Inc نیز بوده است. سابقه اشتغال وی همچنین میگوید که او با 7272022 Canada Inc کار کرده که همسر اول وی تنها مدیر این شرکت بوده که آن هم در سال ۲۰۱۲ منحل شده است.
علیرضا عنقائی کیست و در دفاع از خودش چه میگوید؟
عنقائی یک شهروند ۴۴ ساله ایرانی است که در شهر "وان" (شمال تورنتو) زندگی میکند و به گلوبال نیوز گفت که وی قربانی تبعیض است و هیچ پولی از رژیم ایران را که از آن حمایت نمیکند، به کانادا منتقل نکرده است. وی گفته است این نقل و انتقالات همه برای مشتریانی بود که از شرکت وی برای آوردن پول از ایران استفاده میکردند و مقامات کانادایی نمیتوانند چیزی را اثبات کنند. وی گفت: "آنها چیزی ندارند".
سخنگوی سرویس اطلاعات امنیتی کانادا در پاسخ به سوالی در باره این پرونده گفته است که جدیدترین گزارش عمومی آژانس "نشان میدهد که چگونه جوامع کانادایی میتوانند در معرض دستکاری پنهانی و فریبکارانه توسط کشورهای خارجی موسوم به مداخله خارجی قرار گیرند". جان تاونزند گفت: "به كاناداییها میتوان اطمینان داشت كه سرویس اطلاعات امنیتی کانادا هرگونه ادعای مداخله خارجی را بسیار جدی می گیرد و از ظرفیت قانونی خودش برای تحقیق ، مشاوره و پاسخ به تهدید استفاده می كند".
گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا همچنین خاطر نشان كرد كه آژانس درآمد كانادا ۶۴۴,۰۰۰ دلار عنقائی را جریمه كرده است. دلیل جریمه توضیح داده نشد اما سرویس اطلاعات امنیتی کانادا نوشت که مبلغ بعدا به ۱۹۵,۰۰۰ دلار کاهش یافته و عنقائی اظهار داشت که هنوز مبلغی را پرداخت نکرده است.
در گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا آمده است: "در یادداشت جداگانهای، آقای عنقائی اظهار داشت كه اگر از چنین رابطهای سود ببرد با خوشحالی برای یک سرویس اطلاعاتی خارجی، به ویژه یكی از ایران كار میكند".
در دادخواست تجدیدنظر دادگاه ، عنقائی استدلال کرده سرویس اطلاعات امنیتی کانادا محتوای مصاحبه او را به ویژه در بندهایی که ادعا میکند در نقل و انتقالات پول ایران دست داشته به شکل نادرست نشان داده است.
در همین باره پروفسور استفانی کاروین میگوید غیر معمول است که میبینیم معاملات مالی ایران به عنوان یک فعالیت نفوذ خارجی طبقه بندی میشود. کاروین به عنوان کارشناس امنیت ملی دانشگاه کارلتون و تحلیلگر سابق دولت گفت: "بنابراین آنچه در این مورد جالب است این است که متفاوت از آن چیزی است که ما معمولاً با فعالیتهای مالی مرتبط می دانیم که تهدیدی برای امنیت ملی محسوب می شود".
عنقائی در شهادت نامه خودش نوشت: او در تهران متولد شده و در صنعت ساخت و ساز به پدرش پیوست و به امارات رفت زیرا "انواع تحریمها و موانع تجاری تحمیل شده علیه ایران" تجارت وی را دشوار کرده بود. وی در ۵ مه ۲۰۰۸ به عنوان یک مهاجر سرمایهگذار وارد مونترال شد و صاحب دو خانه در ریچموندهیل و یک آئودی و یک لکسوس بود. سوابق دادگاه نشان میدهد او ماهانه به یک مسجد محلی ایرانی کانادایی کمک مالی میکرد و در مقطعی نیز شهروند "سنت کیتس و نویس" شده است.
جزئیاتی از زندگی خصوصی علیرضا عنقائی
طبق یک تصمیم دادگاه انتاریو، او رسماً ادعا کرده در سال ۲۰۰۸ درآمد ۷,۵۰۰ دلار؛ ۴۰,۰۰۰ دلار در ۲۰۰۹ و ۶۳,۰۰۰ دلار در ۲۰۱۰ داشته است، مبالغی که به گفته یک قاضی طلاق "با توجه به سبک زندگی خانواده کاملاً باورنکردنی" بوده است. قاضی نوشته است آقای عنقائی و خانواده وی در طول سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ لباسهای خوبی میپوشیدند و مرتب بیرون غذا میخوردند و به خارج از کشور سفر می کردند.
در گزارش گلوبال نیوز با اشاره به زندگی شخصی و موضوع همسر اول و دوم آقای عنقائی نوشته است: عنقانی در این فاصله زمانی، طبق آنچه در دادگاه توصیف شده همسر دومی اختیار میکند و البته وکیل عنقائی عبارت "همسر دوم" را زیر سوال میبرد.
بر اساس خلاصه مذاکرات دادگاه طلاق انتاریو، این خانواده در سال ۲۰۱۱، برای سال نو ایرانی به ایران میروند. عنقائی به همراه فرزندان خود به کانادا باز می گردد اما همسر نخست او، بر اساس رأی یک دادگاه که میگوید تمامی اوراق هویتیاش ناپدید میشود، آنها را همراهی نمیکند.
همسر اول از ایران ممنوع الخروج میشود. قاضی نوشته: "همسر نخست هنگامی که در مییابد عتقائی و بچهها ایران را ترک کردهاند متوجه میشود که شوهرش از طریق مقامات قضایی و کنترل اسلامی فرودگاه او را از کشور ممنوع الخروج کرده است. بر اساس قوانین اسلامی همسر نمیتواند بدون اجازه شوهر از ایران خارج شود". دادگاه مینویسد: "همسر نخست بدون هیچ پولی بدون هیچ سند هویتی، بدون هیچ دارائی شخصی و تنها با لباسهای مسافرتی در ایران به جا گذاشته میشود. او در همین زمان متوجه میشود شوهرش در حال فروش هر دو ملک ریچموندهیل میباشد". او بر اساس آنچه قاضی در رأی سال ۲۰۱۴ نوشته است، سرانجام به کانادا باز میگردد، اما در مییابد که زن دیگری عملا جای او را گرفته و بنابراین ناچار می شود در یک متل زندگی کند.
در این گزارش آمده: "همسر بر این باور است که شوهرش مرد متمولی است که ثروت او، به بیش از ۲۵ میلیون دلار بالغ میشود. نظر شوهر این است که او در واقع هیچ چیزی ندارد". در ادامه چنین آمده است: "شوهر وضعیت مالی خودش را راز آلود کرده و هیچ راهی وجود ندارد که دادگاه بتواند ادعای شوهر را مبنی بر تهیدستی او، مورد ارزیابی قرار دهد".
به هرحال عنقائی در سال ۲۰۱۳ درخواست تابعیت کانادا را داد اما مشکلی وجود داشت: وی به اتهام چک بیمحل در امارات تحت تعقیب است و موضوع اخطار قرمز اینترپل بود.
براساس گزارشی از طرف دادستانی دولت دبی، مجموع این چکها ۳۹ میلیون درهم امارات یا ۱۳.۸ میلیون دلار دلار کانادا بوده است. طبق اطلاعات موجود در اینترنت وی در دوبی شرکت ONGHAEI TRADING L.L.C داشته که در سال ثبت آن ۲۰۰۹، با چین مبادلات تجاری در رابطه با اسباب بازی داشته است. اطلاعیه اینترپل او را به جرم "کلاهبرداری تجاری" تحت تعقیب قرار داده است. عنقائی در یک مبایعه نامه توضیح داد که او در حال کار بر روی یک پروژه توسعه در دبی بود اما پس از سقوط اقتصادی ۲۰۰۸ ، پولش تمام شد. او میگوید که دیگر تحت تعقیب نیست.
وی در سال ۲۰۱۶ نوشت: "فراتر از این مشکلات گذشته، من با همسر دوم و سه فرزند خردسال خود که در تورنتو بزرگ به مدرسه میروند در کانادا زندگی مسالمتآمیزی دارم". عنقائی همچنین نوشته: "من کلاسهای انگلیسی و مجوز خلبانی را گذراندم. من در حال حاضر درگیر فروش مصالح ساختمانی و تجارت بینالمللی هستم".
سوابق دادگاه نشان نمیدهد که وی در کانادا با هیچ اتهامی روبرو شده است.
عنقائی بدلیل تاخیر در جریان شهروندی کانادا علیه اداره مهاجرت به دادگاه شکایت کرده است، که سرانجام تابعیت وی به مرحله غربالگری امنیتی منتقل شد، اما در اکتبر ۲۰۱۹ سرویس اطلاعات امنیتی کانادا به مقامات مهاجرت گفته که در حال بررسی پرونده وی است.
سرویس اطلاعات امنیتی کانادا گزارش خود را در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۹ به بخش تحقیقات اداره مهاجرت ارسال کرده است. در تاریخ ۲۵ فوریه سال ۲۰۲۰، یک تحلیلگر ارشد اداره مهاجرت نوشت درخواست شهروندی عنقائی را به حالت تعلیق درآورده است. آخرین درخواست تجدیدنظر عنقائی در دادگاه فدرال در تاریخ ۹ نوامبر ۲۰۲۰ رد شد، اما او گفت که مبارزه خود را برای تابعیت کانادا ادامه خواهد داد و گفته است: "من کوتاه نمیآیم و تسلیم نمیشوم زیرا این حق من است".
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.