سردار هادی شیرزاد رئیس پلیس بینالملل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در نامهای خطاب به دبیرکل سازمان اینترپل مراتب اعتراض جمهوری اسلامی را از عدم همکاری پلیس کانادا در پیگیری بازگردادندن خاوری به ایران اعلام کرده است.
نامه اعتراض جمهوری اسلامی به اینترپل درباره عدم همکاری پلیس کانادا برای بازگرداندن خاوری
در نامه سردار شیرزاد آمده است: "از آنجایی که سازمان اینترپل مسئول رسیدگی و حل و فصل اختلافات پلیس کشورهاست، در نامهای خطاب به دبیر کل سازمان اینترپل مراتب اعتراض خود را از عدم همکاری پلیس کانادا در پیگیری پروندههای اخلالگران کلان نظام اقتصادی کشور ابلاغ و اعلام کردیم".
در این نامه ادعا شده به رغم صدور اعلان قرمز برای محمدرضا خاوری که در کانادا حضور دارد، پلیس این کشور همکاری لازم را برای استرداد این مفسد اقتصادی به جمهوری اسلامی ایران ندارد.
رئیس پلیس بینالملل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در این نامه آورده است: "علیرغم مکاتبات مستمر با پلیس کانادا مبنی بر اشراف پلیس ایران بر مخفیگاه متواری و تلاش برای دستگیری و استرداد وی، هیچ گونه همکاری از سوی پلیس این کشور صورت نپذیرفته؛ بنابراین طی ارسال نامه رسمی به دبیر کل سازمان اینترپل و پیوست مستندات مکاتبات با پلیس کانادا، خواستار رسیدگی به این موضوع هستیم و مراتب اعتراض خود را از عدم همکاری پلیس کانادا در پیگیری پروندههای اخلالگران کلان نظام اقتصادی کشور ابلاغ کردیم".
این نامهنگاری در حالی انجام شده که مقامهای امنیتی و انتظامی ایران در چند وقت گذشته به اصرار و تلاش خودشان برای بازگرداندن خاوری افزوده اند اما هر بار به در بسته خوردهاند.
در همین باره چندی پیش سردار اشتری ریاست نیروی انتظامی جمهوری اسلامی نیز در یک برنامه تلویزیونی درباره عدم استرداد متهمانی مانند خاوری گفته بود: "مشکل ما دستگاه قضائی و پلیس آن کشورهاست که با ما همکاری نمیکنند، پروتکلهایی برای استرداد مجرمان وجود دارد که هر جا پلیس بینالملل به اینترپل اعلام کرد که فردی مجرم است، باید آن متهم به کشور مدنظر استرداد داده شود". او خاطرنشان کرده بود: "دو بار تا محل سکونت خاوری رفتیم و حتی به پلیس آنجا گفتیم که محل وی کجاست اما پلیس آنجا وی را بازداشت نکرد، البته ما آنجا نمیتوانستیم اعمال قانون کنیم و ورود پیدا کنیم و تا پلیس و دستگاه قضایی آنجا همکاری نکند ما نمیتوانیم کاری کنیم".
- انتقاد قوه قضاییه جمهوری اسلامی از عدم همکاری کانادا درباره محمودخاوری را اینجا بخوانید
- شراکت ناکام پسران خاوری با سرمایهگذار عربستانی در تورنتو را اینجا بخوانید
پیشتر سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز گفته بود کانادا حاضر نشده درباره بازگرداندن محمود خاوری، رئیس اسبق بانک ملی از این کشور با ایران همکاری کند.
همسو تلاش های قضایی و جمهوری اسلامی به تازگی سریالی در ایران به نام "خانه امن" پخش شده است که در یک قسمت آن فردی به نام خاوری به عنوان یکی از مسئولان سابق بانکی ایران که به کانادا فرار کرده توسط یک نیروی امنیتی جمهوری اسلامی هدف قرار می گیرد و کشته میشود.
اتهامات محمود خاوری چیست؟
در شهریور سال ۱۳۹۰، رسانههای ایران از کشف اختلاسی سه هزار میلیارد تومانی در بانکهای ایران خبر دادند که در آن نام آقای خاوری در کنار متهم ردیف اول این پرونده یعنی آقای مهآفرید خسروی نیز مطرح شده بود. آقای خاوری که تابعیت ایرانی- کادانایی دارد، همزمان با بررسی پرونده این اختلاس بزرگ در سال ۱۳۹۰ برای شرکت در یک کنفرانس بانکی در انگستان از ایران خارج شد و پس از کنارهگیری از ریاست بانک ملی در کانادا اقامت گزید. وی در نامه استعفای خود گفته بود که بدلیل سواستفاده "گروه آریا"، متعلق به مهآفرید خسروی از بانک ملی که منجر به خشم افکار عمومی شده است، ضمن عذرخواهی از مردم و رهبر جمهوری اسلامی از مقام خود کناره گیری میکند.
محمود خاوری سال ۸۵ تابعیت کاناداییاش را بدست آورده و سال ۸۶ در آنجا برای خودش خانهای خریداری کرد. البته اخبار جسته و گریخته نشان از آن دارد که فرزندان پسرش از سال ۸۱ در تورنتوی کانادا صاحب ملک و مال بودند. خاوری سه فرزند دارد: پرندیس تک دختر خانواده است و خشایار و اردوان، پسران وی هستند و از قرائن بر میآید که وی به همراه خانوادهاش مبالغ بزرگی را به کانادا منتقل نموده است. برآوردها میزان دارایی وی و خانوادهاش را بیش از یک بیلیون دلار تخمین زده است. امروز جمهوری اسلامی این رقم را ۲/۶ بیلیون دلار اعلان کرد.
در نهایت آقای مهآفرید خسروی در سال ۱۳۹۳ اعدام شد و مقامهای قضایی جمهوری ایران نیز به علت نداشتن پیمان استرداد مجرمین با کانادا نتوانستند آقای خاوری را به کانادا بازگرداند اما در دادگاه غیابی او را به ۳۰ سال زندان محکوم کردند.
احتمال پایین موفقیت جمهوری اسلامی از طریق اینترپل
نامه نگاری نیروای انتطامی جمهوری اسلامی با اینترپل در حالی انجام شده که بعید است ایران بتواند با این قبیل ترفندها خاوری را از کانادا برگرداند. ایران استار پیشتر در گزارشی به دلایل این موضوع اشاره کرده بود از جمله اینکه اینترپل خودش صلاحیت دستگیری یا زندانی کردن کسی را ندارد و برای چنین فعالیتهایی باید از طریق پلیس محلی کشورها اقدام کند. در ثانی اینترپل ابتدا باید برای بازداشت "اعلان قرمز" صادر کند تا پلیس کشورهای عضو این مجموعه در صورتی که آن فرد در کشورشان حضور داشته باشد، او را دستگیر کنند و در صورتی که دستگاه قضایی آن کشور در باره مجرم بودن متهم به نتیجه برسد درباره استرداد او تصمیم میگیرد.
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.