شهروندان آمریکایی، جیمز سولاژ در چپ (که محافظ سفارت کانادا نیز بوده)، و جوزف وینسنت نفر دوم از چپ، از جمله مظنونان در بازداشت هستند
در پی انتشار دست داشتن آمریکا و کلمبیا در ترور "جوینل موزه" رئیس جمهور سیاهپوست هائیتی، هر دو کشور ایالات متحده و کلمبیا امروز جمعه گفتند که آنها مقامات اطلاعاتی، جاسوسی و نظامی خود را برای "کمک" به هائیتی در تحقیقات به آن کشور اعزام میکنند. ترور جوینل توسط گروهی از مردان در ساعات اولیه بامداد چهارشنبه در خانهاش در "پورتو پرنس" پایتخت هائیتی روی داد و بحران گرسنگی، خشونت، باندبازی، فساد و شیوع کرونا در کشور را عمیقتر و دنیا را نیز شگفتزده نمود.
تروریستهای رئیس جمهوری هائیتی نظامیانی از آمریکا و کلمبیا هستند
قاضی رسیدگی به پرونده این ترور اعلان کرده که رئیس جمهور جوینل با دهها زخم گلوله، بصورت دراز کشیده و به پشت افتاده در اتاق خوابش پیدا شد. یک قاضی دیگر این پرونده افزوده وی ده بار مورد اصابت گلوله، عمدتا از پشت قرار گرفته و اتاق کار و اتاق خواب او گلولهباران شده است. درب ورودی اقامتگاه وی نیز از سوراخهای گلوله پوشیده شده و به سختی باز شدند و دربهای دیگر اتاقهای این منزل نیز کاملا خراب شدهاند. در این حمله "مارتین" همسر ۵۳ ساله رئیس جمهور نیز مورد اصابت گلوله قرار گرفته که وضعیش وخیم گزارش شده و پس از چند ساعت توقف در بیمارستانی در هائیتی، برای مداوای اورژانسی به میامی آمریکا منتقل گشته است. "جومارلی جوونل" دختر جوینل در هنگام حمله در اتاق خواب برادرش پنهان شده بود و یک خدمتکار و یک کارگر دیگر توسط مهاجمان دستگیر، و دست و پا بسته رها شده بودند. مقامات هائیتی هنوز انگیزهای برای قتل جوینل ارائه ندادهاند و یا توضیح ندادهاند که چگونه تروریستها از تیم امنیتی وی عبور کردهاند.
"خورخه لوئیس وارگاس"، رئیس پلیس ملی کلمبیا گفت تحقیقات اولیه نشان داده است که ۱۱ مظنون کلمبیایی از طریق شهر تفریحی "پونتا کانا" در جمهوری دومنیکن که در جزیره "هیسپانیولا" با هائیتی مرز مشترک دارد، وارد هائیتی شدهاند. وارگاس گفت دو نفر دیگر با هواپیما به پاناما رفته و سپس به "سانتو دومینگو" پایتخت کشور دومنیکن، و از آنجا به بندر "پورتو پرنس" پایتخت هائیتی پرواز کردهاند.
ارتباط با آمریکا و کانادا
هائیتی میگوید "جیمز سولاژس" ۳۵ ساله و "جوزف وینسنت" ۵۵ ساله هر دو اهل فلوریدا و از اعضای این گروه ضربت ترور بودهاند. دو منبع آمریكایی كه خواستند نامشان فاش نشود گفتند که آژانسهای اطلاعاتی کشورها در حال بررسی ارتباطات آمریكا با این ترور هستند. مطابق سندی که "ماتیاس پیر" وزیر انتخابات هائیتی رو کرده، مسنترین این افراد ۵۵ ساله و جوانترین آنها سولاژ ۳۵ ساله آمریکاییست که محافظ سابق سفارت کانادا در هائیتی نیز بوده است. سولاژ در یک وبسایت خود را به عنوان "یک محافظ رسمی دیپلماتیک" که در پروژههای حافظت از کودکان و سیاستمدار جوان، فعالیت کرده، توصیف نموده و صریحا افزوده که پیشتر به عنوان محافظ در سفارت کانادا در هائیتی کار کرده است. دو نفر از مقامات امنیتی هائیتی گفتند که سولاژ یک ماه پیش در هائیتی بوده و وینسنت به مدت شش ماه. سولاژ پیشتر به عنوان راننده و در یک برهه بعنوان نیروی امنیتی برای سازمان امداد جی-پی هاییتی کار میکرد که توسط "شان پن" بازیگر مشهور هالیود و شوهر سابق مدونا، خواننده معروف، برای کمک به زلزلهزدگان هائیتی تاسیس شده بود. پن به دنبال زلزله ۷ ریشتری در سال ۲۰۱۰ که منجر به کشته شدن بیش از ۳۰۰,۰۰۰ نفر در این کشور شده بود مدتی به آنجا سفر کرد و همراه با حدود ۴۰,۰۰۰ نفر از مردم بیخانمان در "شهر چادری" زندگی میکرد و به همین دلیل "میشل مارتلی" رئیس جمهور سابق هائیتی به او نشان "سفیر كل" را اعطا کرده بود. این شهر چادری همچنان پابرجاست.
سخنگوی امور بینالملل وزارت خارجه کانادا گفت که مقامات این کشور از اتهامات علیه سولاژ، که "برای مدت کوتاهی در سال ۲۰۱۰ به عنوان محافظ ذخیره توسط یک شرکت امنیتی، برای حفاظت از امور بینالملل کانادا استخدام شده بود، مطلع است". این سخنگو افزود که آنها از ارتباط وی با ترور رئیس جمهور هائیتی نیز باخبر شدهاند و بدون ارائه جزئیات گفت: "این شرکت امنیتی از سال ۲۰۱۰ دیگر طرف قرارداد کانادا نبوده و قرارداد به شرکت دیگری اعطا شده است".
حمله مردم و نیروهای هائیتی و دستگیری و کشته شدن تعدادی از مهاجمان
هفده نفر از این ۲۶ مزدور، از جمله سولاژ و وینسنت، پس از یک درگیری مسلحانه با نیروهای مسلح هائیتی در "پتیونویل"، تپهها حومه پورتو پرنس، دستگیر شدند. شاهدان گفتند كه دو نفر از این تروریستها توسط مردم در بین بوتهزارها کشف شدند و برخی از آنها درحالیکه مردم پیراهن و شلوارهای آنها را گرفته و هل میدادند و گاهگاه به آنها سیلی هم میزدند، تحویل مقامات نظامی داده شدند.
یک روزنامهنگار آسوشیتدپرس گفت پلیس یک گروه دیگر که به شدت عرق کرده بودند و لباس آغشته به گِل پوشیده بودند را دستگیر کرد و هنگامی که آنها را پشت یک وانت قرار داده و از آنجا دور میشد، با سیلی از جمعیت روبرو شد که به دنبال آنها به سمت ایستگاه پلیس میدویدند.
به گفته پلیس هائیتی، در جریان این دستگیریها ۳ نفر دیگر از این گروه کشته و ۸ نفر آنها اما همچنان آزاد هستند. پلیس میگوید که بدنبال این ۸ نفر که تعدادی از آنها مغز متفکر و طراح این حمله بودند، میباشند.
دولت کلمبیا که یکی از متحدان اصلی آمریکا در منطقه است و در زمان ریاست جمهوری ترامپ، جان بولتون معاونش درصدد اجرای یک کودتا برعلیه ونزوئلا به کمک نیروهای این کشور بود، گفت که حداقل ۶ نفر از این مظنونان از جمله ۲ نفر از کشتهشدگان از اعضای بازنشسته ارتش کلمبیا هستند که هویت آنها را افشا نمیکند.
طبق گزارشات، بعدا جمعیت چندین اتومبیل متروکه را که مملو از سوراخهای گلوله بود، به آتش کشیدند که به اعتقاد آنها متعلق به مظنونان بود، از این خودروها تقریبا چیزی جز یک اسکلت بجا نمانده است. خودروها پلاک نداشتند و داخل یکی از آنها جعبهای خالی از گلوله و مقداری آب نیز قرار داشت.
همسر یک سرباز کلمبیایی: شوهرم برای شرکت امنیتی آمریکایی کار میکرد
"یولی" همسر یک سرباز سابق کلمبیایی میگوید که شوهرش "فرانسیسکو اوریبه" دلار توسط شرکت آمریکایی "کتو" به مبلغ ماهانه ۲,۷۰۰ دلار استخدام شده تا برای سفر به جمهوری دومنیکن محافظت از برخی خانوادههای قدرتمند را به عهده بگیرند. مقر شرکت کتو در فلوریدای آمریکاست که حداقل یک منطقه نمایشی در همین ایالت نیز دارد. فرانسیسکو بیش از یک دهه پیش، به دلیل ادعای نقش خود در موج قتلهای غیرقانونی توسط ارتش آموزش دیده کلمبیا و زیر نظر دولت ایالات متحده تحت تحقیق قرار داشت. سوابق دادگاه کلمبیا نشان میدهد که او و یک سرباز دیگر در سال ۲۰۰۸ به قتل یک غیرنظامی متهم شدند که بعداً آنها سعی کردند این غیر نظامی را یک جنایتکار که در جنگ کشته شده معرفی کنند.
یولی میگوید آخرین بار چهارشنبه ساعت ۱۰ شب، تقریباً ۲۴ ساعت پس از حمله به خانه رئیس جمهور با شوهرش صحبت کرده است. و شنیده که او و دیگران در حال نگهبانی از خانهای هستند که برای محافظت از آن استخدام شده بودند. او افزود: "روز بعد او برای من پیامی فرستاد که به نظر میرسید خداحافظی باشد و نوشت که آنها در حال دویدن هستند زیرا به آنها حمله شده بود... این آخرین تماسی بود که داشتم".
بحران هائیتی
هائیتی هنوز در تلاش است تا از زلزله ویرانگر ۲۰۱۰ و سپس طوفان متیو در سال ۲۰۱۶، کودتا، دیکتاتوری و فساد سیاسی رهایی یابد. این کشور با کمبود شدید غذا و سوخت روبروست و ۶۰ درصد مردم کمتر از ۲ دلار در روز درآمد دارند. هنوز خانهها پس از زلزلهها ترمیم نشده، کار نیست، آب و برق نیست، تورم، خشونت و باندبازی بیداد میکند و در عین حال باید به فساد گسترده مقامات نیز اشاره کرد.
جوینل موزه از زمان روی کار آمدن در سال ۲۰۱۷ با اعتراضات گستردهای علیه خود روبرو شد، ابتدا به دلیل ادعاهای فساد و مدیریت بد اقتصادی، و سپس به دلیل سعی در افزودن به کنترل قدرت خود. به گفته برخی سیاستمداران خود جوینل نیز در پس برخی از این ناآرامیها بوده، و میگویند از طرف دیگر برخی از سیاستمداران همکارش و نیز مخالفان و افراد فاسدی که احساس میکردند تلاشهای وی برای پاکسازی قراردادهای دولتی و اصلاحات به ضرر منافع آنهاست، میتوانند از دیگر عوامل این ترور باشند.
حاصل جمع سفیدپوستان و دورگههای سفیدپوستان هائیتی حدود ۸ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند که ارتباط مسقیم با آمریکا، کانادا و اروپا دارند و ۹۹ درصد کل داراییها و املاک این کشور را در دست دارند. سیاهپوستان و ساکنان اولیه این جزیره که ۹۲ درصد کل جمعیت را تشکیل میدهند اکثرا بردههای دوره استعماری سفیدپوستان بودهاند. کلیه مراکز قدرت در این کشور توسط گروه اول کنترل میشود و تغییرات قانونی آن پس از انقلاب ۱۷۹۱ و قتل عام ۱۸۰۴ تثبیت شده است. آمریکا در سال ۱۹۱۵ این جزیره را اشغال کرد اما قوانین آن تقریبا و همچنان دستنخورده باقی ماندهاند.
۱- ماسک ان-۹۵ بزنید، کرونا از ماسکهای معمولی رد میشود. ۲- فیلتر هوای قوی هپا بگذارید. ۳- تا جایی که میتوانید از مردم حذر کنید. ۴- تغذیه خوب و سالم داشته باشید، مقادیر زیاد ویتامین C و D مصرف کنید. ۵- بسیار ورزش کنید. ۶- اگر توانستید حتما واکسن بزنید.
درباره نویسنده/هنرمند
Arash Moghaddam آرش مقدم مدرک کارشناسی کامپیوتر و تخصص تولید رسانه دیجیتال دارد و مدیریت تولید بیش ۹ رسانه تصویری، چاپی و اینترنتی را بعهده داشته است. |
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو
ویراستار اول: آرش مقدم؛ ویراستار نهایی: پر ابراهیمی - ویراستاری موقت: عباس حسنلو